Confidenţialitate

Kazuo Ishiguro, laureatul Nobel pentru Literatură

Scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro este laureatul premiului Nobel pentru Literatură pe 2017.

În justificarea alegerii, Academia Suedeză susţine că a apreciat romanele “de mare forţă emoţională în care a dezvăluit abisul din spatele simţului iluzoriu al conectării noastre cu lumea”.

Născut pe 8 noiembrie 1954, la Nagasaki, Kazuo Ishiguro s-a mutat în Marea Britanie când avea 5 ani. În anii 1970, el a absolvit Universitatea din Kent, unde a studiat limba engleză şi filosofia, după care a studiat scrisul creativ la University of East Anglia.

Kazuo Ishiguro a debutat ca scriitor în anul 1982 cu romanul “A Pale View of Hills”. A devenit cunoscut pe plan internaţional cu volumul “The Remains of the Day”, publicat în 1989, adaptat într-un film de mare succes, care a primit opt nominalizări la premiile Oscar, cu Anthony Hopkins şi Emma Thompson în rolurile principale.

Romancierul de origine niponă a impresionat şi cu romanul distopic “Never Let Me Go”, apărut în 2005, ce a marcat o evoluţie în stilul său literar, prin includerea unor elemente  ştiinţifico-fantastice. Volumul a fost ecranizat, iar rolurile principale din pelicula omonimă au fost interpretate de Keira Knightley, Carey Mulligan şi Andrew Garfield.

Cărţile lui Kazuo Ishiguro au fost traduse în peste 40 de limbi.

Vineri, va fi atribuit premiul Nobel pentru Pace.

Potrivit tradiţiei, distincţiile vor fi înmânate ca în fiecare an în timpul unui banchet oficial ce va avea loc pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.