Confidenţialitate

Kazahstan: Armata a intervenit cu blindate și zeci de soldați pentru a opri protestele. Mai mulți manifestanți au fost uciși | AUDIO

În Kazahstan, armata a intervenit cu vehicule blindate și zeci de soldați pentru a înăbuși manifestațiile antiguvernamentale. În capitala economică a țării, au răsunat focuri de armă, iar poliția precizează că zeci de protestatari au fost „eliminați”.

Deși Guvernul a demisionat, protestele au continuat în Kazahstan. Oamenii s-au revoltat din cauza dublării prețului la gazul natural lichefiat, folosit drept combustibil pentru mașini, dar protestele vizează și o serie de nemulțumiri la adresa clasei politice.

În capitala economică Almatî, cel mai mare oraș din Kazahstan, s-a tras la foc automat. Autoritățile au trimis zeci de soldați și transportoare blindate pentru a înăbuși manifestațiile.

Poliția a precizat că zeci de protestatari au fost „eliminați”. Accesul la internet a fost întrerupt în multe zone din țară și odată cu declararea stării de urgență au fost interzise manifestațiile publice. Președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a dat vina pe grupări teroriste din străinătate care s-ar afla în spatele protestelor și a cerut spriin militar din partea aliaților.

Rusia și Armenia au anunțat deja că vor trimite trupe pentru menținerea păcii.

 

MAE: Aproximativ 100 de români se află în Kazahstan

100 de români – sepcialiști și experți angajați de companii private se află în acest moment în Kazahstan, conform unui comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

Până la această oră au fost primite doar două solicitări de informații privind programul zborurilor companiilor aeriene.

MAE, prin intermediul Ambasadei României la Nur-Sultan, este pregătit să acorde asistență consulară în funcție de solicitările existente.

Cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Kazahstan: +77771926464.

Sursa foto: Colaj foto Twitter / Disclose.TV / Status-6 / Patrick Reevell

Citește și: Telefonul Copilului 119 este integrat cu 112 și Protecția Copilului. Cum funcționează serviciul după un apel la 119 | AUDIO

Autor: Florentina Mihăiță-Zanfir

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.