K. Iohannis: Tudorel Toader a confundat poziţia de ministru cu cea de profesor universitar (AUDIO)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi seară, că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a confundat poziţia de acum cu aceea de profesor universitar.

Șeful statului a spus că abordarea acestuia a fost una inadecvată pentru că, dacă a constatat că ceva nu este bine reglementat prin lege trebuia să vină cu un act să corecteze.

Domnul ministru Tudorel Toader a confundat poziţia domniei sale de acum cu poziţia de profesor universitar sau de rector pe care a avut-o înainte. (…) Domnul Tudorel Toader nu esteprofesor universitar în acest moment, ci ministru, iar din această poziţie dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt clarificate bine trebuia să vină cu un act prin care să corecteze, de exemplu, Codul de Procedură Civilă. Aşadar, abordarea domnului ministru mi se pare inadecvată. Daca a constatat că ceva nu e bine reglementat, trebuia să vina cu un act să corectez„, a declarat Klaus Iohannis, întrebat despre declaraţiile ministrului Justiţiei potrivit cărora legalitatea unei hotărâri de guvern este verificată de judecător, ci nu de procuror.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat marţi că legalitatea unei hotârâri de guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ, nu de procuror.

Precizarea sa vine după ce procurorul- şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a afirmat, referindu-se la Hotărârea de Guvern din cazul Belina, că DNA nu urmăreşte astfel de acte normative, dar când apar informaţii că ceva e în neregulă, se sesizează din oficiiu.

„Hotărârile de Guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de Guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, verificarea legalităţii actelor narmative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. (…) Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei Hotărâri de Guven nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ”, a precizat ministrul, răspunzând unei întrebări.

Toader a explicat că actele normative infraconstituţionale – cele cu putere de lege – se veritică sub aspectul constituţionalităţii de către CCR, iar cele care sunt sub lege, se verific de către instanţa de contencios administrativ, de către judecătorul specializat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS