Confidenţialitate

Klaus Iohannis: Pensiile vor crește, dar nu cu 40% | Alocațiile pentru copii, „pas cu pas”

Pensiile ar urma să fie majorate, de la toamnă, dar nu cu 40%, a declarat președintele Klaus Iohannis într-o conferință de presă susținută miercuri seară la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a precizat în acest context că pensionarii nu pot fi lăsați să plătească integral costurile recesiunii.

De la 1 septembrie, potrivit Legii Pensiilor, ar fi trebuit acordată o majorare cu 40%.

„Este evident că o creștere de 40% a pensiilor nu este posibilă, nu sunt bani. Este rezonabil să ne gândim la o creștere a pensiilor, nu putem lăsa pensionarii să plătescă integral costul recesiunii. Pensiile vor crește. Punct și clar. Cât va fi această creștere, va calcula Guvernul și vor veni cu măsurile de rigoare”, a declarat, miercuri seară, Klaus Iohannis.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cât despre dublarea alocațiilor pentru copii, șeful statului a spus că nu va fi posibilă „de azi pe mâine”.

„Ne dorim și eu și Guernul să devină realitate, va fi posibilă în etape, sau cum spune cineva, pas cu pas”, a precizat Klaus Iohannis, aluzie la un slogan intens folosit de șeful statului care a devenit și numele uneia dintre cărțile publicate de președintele României.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Șeful statului a insistat că țara se găsește într-o situație complicată din mai multe puncte de vedere, inclusiv economic, bugetar și electoral.

„Ne dorim să creștem și alocațiile și pensiile, însă de la dorința sinceră la putința sinceră este o cale lungă. Dacă economia românească se contractă, poate va fi mai mică de 8%, veniturile la bugetul statului s-au diminuat semnificat iar în loc de un deficit de 3% vom avea unul considerabil mai mare. În aceste condiții, nu cred că se așteaptă cineva ca toate cheltuielile inițiale să poată fi făcute, nu sunt bani pentru toate. Am rugat Guvernul pentru majorări atât cât se poate”, a mai declarat președintele Klaus Iohannis.