Confidenţialitate

K. Iohannis: “Guvernul a blocat un document la nivel european, fără să se consulte cu președintele”

Klaus Iohannis a criticat demersul guvernamental prin care România s-a alăturat Ungariei și Cehiei, în inițiativa reușită de a bloca o declarație comună a Uniunii Europene care critică relocarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim.

 

”Iată un nou exemplu cum PSD-ul guvernează foarte prost. Ei s-au folosit, acești pesediști s-au folosit de lipsa unei clarități în legislația în vigoare și au blocat un document la nivel european fără să se consulte. Este a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche și iese foarte prost”, a spus Iohannis.

Ministerul de Externe a invocat astăzi în sprijinul demersului său o analiză complexă a textului supus aprobării, pe care l-a calificat drept unul lipsit de echilibru. De altfel, liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat de curând că Bucureștiul are și el de gând să-și mute ambasada israeliană din Tel Aviv la Ierusalim.

Președintele a acuzat populismul actualei guvernări. ”Am impresia că ne afundăm într-o gaură de diletantism, populism și antieuropenism din care o să ieșim din ce în ce mai greu”, a mai spus el. Șeful statului a precizat că îl va chema pe ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, că dea explicații legate de poziția României în ceea ce privește declarația UE de condamnare a mutării ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

În ceea ce privește ambasada României, Klaus Iohannis a subliniat că nu s-a făcut niciun pas în această direcție: ”Ambasada nu poate fi mutată fără acordul meu. Punct”.