Confidenţialitate

K. Iohannis atenționează Guvernul: Mutarea contribuțiilor sociale a anulat efectele legii salarizării

Șefului statului s-a întâlnit marți la Cotroceni cu premierul Viorica Dăncilă și ministrul muncii și au discutat despre efectele legii salarizării și ordonanțele de urgență care mai mult au cârpit legile.

 

Prim-ministrul a dat asigurări că există bani la buget pentru plata salariilor majorate ale bugetarilor. La rândul său, ministrul Muncii a explicat în detaliu cum a fost gândit cadrul de salarizare, subliniind din nou că abia în 2022 toți bugetarii vor avea salariile majorate.

După explicațiile date de la Guvern, șeful statului a atenționat executivul că, după primele 3 luni de aplicare, efectele noii legi a salarizării  personalului bugetar arată că Legea contrazice însuși scopul său. Deși au fost promise salarii majorate cu 25 % de la 1 ianuarie, mai multor categorii de personal le-au scăzut de fapt salariile nete, din cauza artificiului de a muta contribuțiile sociale în plata angajatului, iar Guvernul nu a prevăzut aceste consecințe negative. Președintele admite însă că pe alocuri au crescut unele salarii in sectorul bugetar, însă doar cu  5 % –  asta și din cauza intensificării inflației.

Klaus Iohannis subliniază că situația privind legea salarizării în sectorul bugetar nu îndeplinește promisiunile electorale ale coaliției PSD-ALDE. Șeful statului cere evitarea acestui carusel al modificărilor salariale care creează noi probleme, pe măsură ce dă naștere altora.

Politicile fiscale imprudente și necorelate cu realitatea economică ar putea duce la o scădere a puterii de cumpărare a românilor, atenționează Klaus Iohannis.

Ca răspuns la toate aceste îngrijorări ale președintelui, Guvernul a spus din nou că nu se va răzgândi în privința Legii salarizării.