Confidenţialitate

Jurnalistul Roman Protasevici, arestat în Belarus, ar putea fi condamnat la moarte, spune profesorul Armand Goșu | AUDIO

După ce autoritățile din Belarus au deturnat un avion civil, privat, ce efectua o cursă între Grecia și Lituania, Uniunea Europeană şi NATO au anunțat că vor cere o anchetă internațională.

Motivând o alertă cu bombă la bord, avionul a fost interceptat de un avion militar duminică, iar la aterizare, unul dintre pasageri, jurnalistul de opoziție Roman Protasevici, a fost arestat.

Profesorul universitar Armand Goșu spune că protestele liderilor politici occidentali nu-l vor impresiona deloc pe președintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, dictator care conduce fosta membră a URSS de 25 de ani:

„E un fel de frecție la picior de lemn, pentru cine să conteze? Acest om poate fi trimis chiar la moarte sau poate fi condamnat la 15 ani sau mai mult de închisoare. Credeți că pentru el și pentru prietena lui, care sunt închiși la KGB-ul de la Minsk, contează reacția internațională, că nu știu ce funcționari or să tragă 3 tweet-uri de condamnare împotriva lui Lukașenko? Lukașenko cred că se tăvălește de râs în momentul ăsta. Într-adevăr, altceva nu ai ce să faci, nu imaginezi altceva ca să sancționezi tipul ăsta de comportament, care încalcă toate normele internaționale.”

Profesorul universitar a explicat, la Europa FM, cum a reușit să ajungă Lukașenko în fruntea Belarusului și cum a schimbat complet țara de când se află la conducere:

„Belarus este o dictatură, Lukașenko este un dictator ales în 1994, cu manipularea populației, pe o platformă anti-corupție. Acest om condusese în Parlamentul de la Minsk Comisia de luptă cu corupția și acuzase miniștri. A fost o candidatură surpriză, bătălia în 1994 s-a dat între președinte și premier și cei doi au fost depășiți la mustață în turul doi de Lukașenko, care a început să-și consolideze puterea.

Foarte populist, a fost propagandist în armata sovietică, de fapt în trupele de grăniceri care țineau de KGB, foarte abil, un profesoraș modest de istorie, din provincie, dar foarte exersat în propagandă. Ei bine, acest om a reușit să schimbe fața unei țări, Belarus era una dintre cele mai occidentalizate, mai europene părți ale fostei Uniuni Sovietice și s-o transforme în ultimul bastion al stalinismului. A modificat Constituția de mai multe ori, a desființat partide, a trimis oameni în pușcărie, au fost omorâți oameni la ordinul lui.

După alegerile din decembrie 2010, au fost tot mai multe țări care au pus seturi de sancțiuni împotriva lui Lukașenko și împotriva Belarusului, aceste sancțiuni neducând la altceva decât la consolidarea regimului lui politic. După ce Putin a ocupat Crimeea, Occidentul a încercat să trezească un fel de rezistență din partea lui Lukașenko, ca nu cumva Belarus să fie următoarea țintă a expansionismului rusesc și Lukașenko a jucat precum Ceaușescu în ’68 și anii următori, între Occident și Rusia. Le transmitea occidentalilor semnalul că sunt presiuni din partea lui Putin (…), pe de altă parte mergea la Putin, îi cerea bani, îi cerea diverse afaceri, că sistemul lui economic era într-o situație precară.”

Roman Protasevici este unul dintre cei care au gestionat canalul TELEGRAM prin care s-au transmis știrile despre protestele de anul trecut, din Belarus, împotriva președintelui Lukașenko.:

„Anul trecut, în vară, au fost alegeri prezidențiale, el inițial a crezut că rușii vor să-l schimbe cu alt om al lor și acele alegeri au fost contestate în stradă, au fost masiv falsificate, au început proteste masive, poliția a fost extrem de brutală, iar aceste proteste au ajuns la cunoștința opiniei publice internaționale grație acestui canal Telegram. (…) Acest canal avea un redactor-șef, acest tânăr care a fost arestat ieri pe aeroportul din Minsk, după acest veritabil act terorist. Numele lui este Roman Protasevici, este student și el, împreună cu alt coleg de-al lui, Stepan Putilo, au organizat acest canal.”

Profesorul universitar Armand Goșu adaugă că jurnalistul Roman Protasevici, care are rezidența în Uniunea Europeană, riscă acum moartea:

„Împotriva lor sunt deschise mai multe dosare în Belarus, pe 3 articole. Numai pentru tulburările de masă poate să ia 15 ani de închisoare, mai e asta, să stârnească ură împotriva KGB-ului și împotriva Ministerului de Interne. Ce-i drept, a publicat numele ofițerilor și cadrelor KGB care au participat la acțiunile violente împotriva protestatarilor și KGB Belarus i-a introdus pe Protasevici și Putilo pe lista teroriștilor. (…) Aici ar putea să fie condamnat la moarte, pentru că Belarus încă are condamnarea la moarte. Condițiile de detenție sunt cumplite. (…) Acum 5 zile, un alt cunoscut, activist pentru drepturile civice din Belarus, a fost omorât, de fapt oficial a murit de infarct, în arestul KGB-ului din Belarus. Lăsarea lui pe aeroportul din Misk și tot ce s-a întâmplat e un fel de condamnare la moarte. Acum, cine e responsabil pentru ce s-a întâmplat, cum de Uniunea Europeană e total incapabilă să-și apere un om care avea rezidența în Uniunea Europeană, dacă e capabilă să producă și altceva decât acest comunicate răsuflate, o să vedem, dar presupun că nu pentru că Uniunea Europeană și Occidentul în general e constant în neputința lui față de astfel de dictatori.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

La rândul său, expertul în aviația Sorin Stoicescu spune la Europa FM că, dacă a fost invocată fals o suspiciune de alertă cu bombă, autoritățile din Belarus au greșit grav:

„Dacă au dat acest ordin și doar l-au luat pe ăla și l-au arestat, s-a greșit funamental. Dacă au avut ideea genială de a verifica de securitate nava, de a debarca bagajele, de a le verifica pe toate și a face reconcilierea lor și tot ceea ce trebuie în asemenea situații, el poate să se prevaleze totuși de chestia asta. Poate fi judecată numai de organismele ONU și le ICAO, adică a Organizației Aviației Civile Internaționale.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anca Grădinaru