Confidenţialitate

Jurnal de Bord: Oslo, fascinanta capitală a Norvegiei

Jurnalul de Bord îl scriem azi din Nord. Mai precis din capitala Norvegiei, Oslo.

Un oraș unde se poate ajunge ușor și cu low cost, direct din București, dar se poate rezista mai greu pentru că totul este high cost…de la transportul în comun, la muzee, apă și mâncare.

Ca să vă antrenați pentru ce vă așteaptă aici, vă recomand să comandați o apă și un croisant la orice restaurant din Otopeni. Apoi înmulțiți cu doi și aveți costul mediu pentru Oslo. Dar dincolo de prețurile mari, Norvegia este clar altceva.


Ignorând frigul începutului de primăvară, veți fi surprinși să descoperiți bulevarde largi, fără prea multă aglomerație, clădiri cu o arhitectură deosebită, mult respect pentru mediu și o multiculturalitate aparte.


Muzeele sunt scumpe și nu oferă prea multe exponate, însă sunt prezentate într-un mod aparte și nu veți regreta banii dați pe biletele de intrare. Între cele mai interesante muzee din Oslo, surpriză, poate cel mai generos ca spațiu este cu intrarea liberă.

Îl găsiți în zona Fortăreaței Akerhus și se numește Muzeul Forțelor Armate (Forsvarsmuseet). O să vă poarte prin istoria războaielor și luptelor în care norvegienii au fost implicați de la începuturi până la confruntările cele mai recente, alături de partenerii internaționali.

Nu ratați o plimbare prin Vigeland Park, cel mai mare parc din lume care adăpostește sculpturi ale unui singur artist – Gustav Vigeland.


Statuile, impresionante din toate punctele de vedere, sunt așezate de-a lungul unei alei centrale. Cu peste 200 de statui, parcul este deschis 24 din 24 și poate fi vizitat gratuit. În interiorul lui există și un muzeu dedicat artistului, însă intrarea se face contra cost.

Tot la capitolul obligatoriu de vizitat în Oslo este și Muzeul Fram, unde vedeți două vase care au scris istorie în expedițiile la Polul Nord și Polul Sud, precum și poveștile din jurul lor.

Muzeul se află într-o zonă aparte unde puteți ajunge și străbătând un parc regal, ce aduce mai mult cu o pădure. Având de ales între transportul în comun și plimbarea pe străduțe și apoi prin acest parc, zic că merită kilometrii la pas, mai ales că veți fi vrăjiți de arhitectură și peisaje.

Oslo este perfect pentru a începe explorarea țărilor nordice, de aici fiind legături relativ ieftine cu avionul sau autobuzul către alte țări din regiune. Doar să luați în calcul frigul – un grad Celsius de aici s-ar putea să pară -10 grade din București – și prețurile foarte mari.