Confidenţialitate

Jurnal de Bord: Malta, țara construită parcă pentru un decor de film – VIDEO

Cum ar fi să te relaxezi la soare, într-un cadru ce pare decor de film? La 80 km sud de Italia, în Marea Mediterană, se află arhipelagul Maltez. Un cadru de vis, unde ospitalitatea este la ea acasă.

Potrivit publicației International Living⁠, Malta este țara cu cea mai bună climă din lume. Ierni blânde, veri călduroase. În această perioadă a anului aveți parte de 18-19 grade Celsius și chiar dacă apa este prea rece pentru o baie, tot vă puteți bronza după plimbările lungi pe străzile orășelelor malteze, ce par construite parcă pentru filme. Sau puteți face asta la piscinele hotelurilor, care au servicii pentru toate buzunarele.

De exemplu, pentru un hotel de patru stele, cu demipensiune și zbor inclus, prețurile pornesc de la 299 de euro de persoană, la care se mai adaugă taxele de aeroport și stațiune.

Fie că alegeți insula Malta sau fratele Gozo, aveți ce face în afară de relaxat la plaje. Care, între noi fie vorba, sunt în mare parte cu pietre și înguste, poate nu cele mai generoase ca întindere. Dacă totuși vă doriți să stați pe nisip, căutați cea mai frumoasӑ plajӑ naturalӑ din Malta, Golden Bay.

În schimb, în Malta o să vă îndrăgosiți de capitala Valletta, aflată din anul 1980 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

În insula Gozo, să vă fascineze structurile megalitice de la Ggantija care sunt mărturie a faptului aceasta este locuită încă din mileniul 5 î.C.

Citadela medievală din Gozo este remarcabil conservată și este locul perfect pentru a face fotografii.

Poate de asta e și așa populară printre mirese care străbat mări și țări pentru a face o ședință foto de neuitat aici.

Malta adăpostește și Mdina, cunoscut ṣi sub numele de “Oraṣul Tӑcerii” sau “Citta Notabile”, fiind fosta capitalӑ a Maltei, locul unde aristocraṭia maltezӑ a ridicat palate ṣi edificii sfinte somptuoase, precum Catedrala Sf. Paul, pe careo puteṭi vizita. Oraṣul are o atmosferӑ aparte, aproape regalӑ, ȋntrucȃt este un loc absolut neschimbat de peste trei secole.

Luați o barcă și bucurați-vă de cea mai cristalinӑ apӑ a Mediteranei, în Laguna Albastră.

O vacanṭӑ ȋn Malta nu este completӑ fӑrӑ o ieṣire la Festa, acea sӑrbӑtoare a artificiilor ȋn care se implicӑ ȋntreaga comunitate din orӑṣelul care tocmai ȋṣi sӑrbӑtoreṣte sfȃntul patron protector.

Casele ṣi strӑzile sunt decorate ȋn culorii vii, bisericile ṣi catedralele sunt acoperite de zeci de mii de luminiṭe multicolore, strӑzile sunt pline de oameni ieṣiṭi la petrecere, au loc ṣi defilӑri cu fanfarӑ și un spectacol pirotehnic unic ȋn lume, cu focuri de artificii de la sol aruncate din instalații construite care de care mai surprinzătoare.

Pentru cei care vizitează Malta din mai până în septembrie, Festa Malteză nu ar trebui ratată.

La final, o constatare personală, ca turist care a revenit în Malta la ani distanță, insulele se transform și dezvoltă foarte rapid și s-ar putea să vă surpridă chiar dacă reveniți în același loc. În privința banilor, pare că se fac economii substanțiale dacă alegeți excursiile organizate de agenții, decât dacă încercați să vă planificați totul de unul singur, fiind și avantajul unor ghizi care vorbesc limba română și care au multe povești interesante de spus.