Confidenţialitate

Jurnal de Bord: Insula Creta

Jurnalul de Bord îl scriem azi dintr-o insulă care se bucură de peste 300 de zile însorite pe parcursul anului. Insula Creta este cea mai mare dintre insulele greceşti şi în același timp cea mai mare dintre insulele din Marea Mediterană. Se află la doar o oră și 50 de minute de zbor față de București și este destinația de vacanță unde mulți români aleg să revină chiar și ani la rând. Nu întâmplător! Un sejur de 7 nopți, cu zbor inclus, pornește de la 314€/ persoană. Dar nu prețurile sau plajele incredibile sunt singurele avantaje ale acestei insule.

Creta este denumită ”Insula Miracolelor”. Aerul se spune că are puteri vindecătoare. Cel puțin așa consemna “părintele medicinei” Hippocrate, cel mai vestit medic al Greciei antice. Acesta le prescria pacienților bolnavi “aerul cretan”.

Secretul longevității printre locuitorii insulei stă în utilizarea uleiului de măsline. Cretanii susțin că nu îți trebuie dacât câteva picături de ulei de măsline din Creta, pentru a aduce gustul vieții din Creta în casa ta.

Legenda spune că Insula Creta este locul de naștere a lui Zeus, tatăl tuturor zeilor. Rhea, mama lui Zeus, a venit pe această insulă pentru că se temea de Cronos. Acestuia i se profețise că-și va pierde tronul în favoarea unuia dintre fii și, temându-se de profeție, obișnuia să-și înghită copiii încă din momentul nașterii. Rhea l-a născut pe Zeus în peștera Dikteon lăsându-l în grija nimfelor și păcălindu-l astfel pe Cronos.

Închiriind o maşină veţi descoperi zona montană cu sătuce tradiţionale, văile acoperite de viţă de vie, dealurile cu măslini şi lagunele pustii unde vă puteţi bucura de intimitate şi puteţi face scufundări.

Capitala insulei este oraşul Heraklion, oraş ce poartă amprenta adâncă a îndepărtatei perioade de ocupaţie veneţiană. Ce nu trebuie să rataţi în apropiere de Heraklion este vizitarea oraşului Knossos cu ruine şi obiecte de pe vremea Regelui Minos din secolul al III-lea î.Ch.

Cele mai cunoscute şi apreciate staţiuni din insula Creta pe piaţa românească sunt cele situate la 25-50 km de aeroport, în partea de nord-est a insulei.

O regiune superba de explorat gasiti si in partea de nord-vest a insulei Creta, în apropierea oraşului Chania, considerat a fi unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Greciei. Aici puteţi vizita cartierul vechi de lângă portul veneţian, casele şi bisericile cu arhitectura specifică şi străduţele înguste. La aproximativ o oră distanţă de Chania se află oraşul istoric Rethymnon, un adevărat labirint de străduţe medievale ornate cu minarete turceşti.

Pornind de la Xyloskalo, la 44 kilometri sud de Chania, printre Munții Albi și Podișul Omalos, o potecă șerpuiește 18 kilometri până în satul Agia Roumeli , situat chiar pe plajă. Cheile se afla în Parcul Național Samaria.

Șoimi și vulturi planează deasupra stâncilor, iar chiparoșii, smochinii și leandrii cresc în crevasele din peretii cheilor, pe unde, din când în când se pot zări caprele sălbatice, cunoscute sub numele de kri-kri.

Cheile pot fi vizitate din luna mai până în octombrie, când râul Tarraios care le strabate este scăzut. Defileul a fost declarat Parc Național, oferind cel mai spectaculos peisaj montan din Creta. Traseul poate fi străbătut numai la pas în 5 până la 7 ore, pe un drum relativ ușor.

Altfel spus, dacă tot alegeți Creta, bucurați-vă și de celelalte minuni pe care această insulă vi le rezervă, pe lângă plajele nisipoase.