Jumatate dintre romani au incredere in banci, dar numai in institutiile mari

O treime preferă să își țină economiile acasă, iar numărul lor a crescut în ultimii ani – arată un sondaj BRAT. Oamenii spun că nu au încredere în instituțiile bancare și sunt nemulțumiți de comisioanele mari.

Peste 60 la sută dintre români consideră că e important să economisească bani în fiecare lună, dar numai jumătate dintre ei reușesc să facă acest lucru. Un sfert dintre cei chestionați apelează la bănci numai când nu reușesc să facă rost de bani din altă parte. Oricum, peste 70 la sută dintre români cred că băncile sunt mai degrabă interesate de beneficile pe care le pot avea de la clienți – arată studiul realizat de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT).

Numărul celor care au credite pentru bunuri de consum și pentru cumpărarea unei mașini a scăzut în ultimii 3 ani. Și sunt tot mai puțini și cei care intenționează să se împrumute de la bănci în următoarea perioadă. Dacă în 2006, de exemplu intenționau să ia un credit pentru mașină, peste 5 la sută dintre români, în prezent, doar 1,5 la sută din populație ar mai apela la bănci.

În ceea ce privește depozitele, doar 10 la sută dintre orășeni mai au economii la bancă, în scădere cu 3 la sută față de acum 5 ani.

Studiul mai arată că tunci când își aleg o bancă, românii țin cont în primul rând de nivelul dobânzilor și al comisionelor.