Jumătate dintre cazurile de cancer au cauze care pot fi prevenite

Jumătate dintre cazurile de cancer au cauze care pot fi prevenite pentru că transformarea unei celule normale într-una canceroasă e determinată adesea de factori pe care îi putem influența: fumatul, infecțiile, obezitatea, expunerea excesivă la soare, sedentarismul, dieta și consumul de alcool.

Fumatul este asociat cu dezvoltarea a 17 tipuri de cancer, nu doar a celui pulmonar. Cancerul de vezică urinară, ovarian sau uterin, cancerul de cap și gât sau cancerele sistemului digestiv – toate sunt corelate cu fumatul.

Multe dintre persoanele care se infectează cu virusul hepatitic B sau C pot dezvolta, la un moment dat, cancer de ficat, iar infecția cu virusul HPV se asociază cu apariția cancerului de col uterin. 3 tipuri de cancer de piele apar ca urmare a expunerii necontrolate la soare.

20% dintre cazurile de cancer sunt diagnosticate la persoane sedentare și care au kilograme în plus. Vorbim aici despre 14 tipuri de cancer: de la cel tiroidian la cancerul ovarian și de rinichi.

Așadar, puteți contribui substanțial la prevenția apariției cancerului, dacă: renunțați la fumat, vă vaccinați împotriva hepatitei B și a HPV, vă protejați față de transmiterea infecției cu hepatita B, hepatita C și HIV, vă tratați cu medicamente interferon-free pentru hepatita C, reduceți consumul de alcool și de alimente cu multe calorii, faceți mai multă mișcare și vă protejați de soare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Află mai multe despre cum poate fi prevenit, diagnosticat si tratat un tip de cancer pe altfeldesprecancer.ro.