Județul Gorj – candidați cu probleme

În judeţul Gorj, candidaţii cu probleme penale deschid listele la PSD şi ALDE.

Printre ei şi fostul premier, Victor Ponta, aflat pe prima poziţie la Camera Deputaţilor, cu şanse mari de a fi reales.

Probleme penale are şi candidatul independent, Ion Călinoiu, până de curând preşedinte executiv al organizaţiei PSD Gorj, dar şi senatorul Dian Popescu de la ALDE care candidează acum pentru un post de deputat.

Fostul premier al României, Victor Ponta, candidează la Gorj pentru un nou mandat de deputat.

El se află pe prima poziţie la Camera Deputaţilor pe lista PSD. În 2015, Victor Ponta a fost trimis în judecată pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul Turceni – Rovinari.

Recent, fostul premier s-a mai ales cu un alt dosar penal în care este acuzat de folosirea influenţei în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi de complicitate la spălare de bani. E vorba de dosarul ”Tony Blair”, în care Victor Ponta ar fi primit 220.000 de euro de la Sebastian Ghiță pentru a-l trece pe acesta din urmă pe listele PSD la alegerile din 2012. Cu acești bani ar fi fost plătită vizita lui Tony Blair în România.

 Judeţul Gorj – lista completă a candidaţilor la alegerile parlamentare 2016

Tot la PSD, de această dată pe prima poziţie în Senat, se află primarul din Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, şef al organizaţiei din Gorj.

El este cercetat de DNA într-un dosar de luare de mită. Conform inspectorii de integritate care au sesizat procurorii anticorupţie, în calitate de ordonator de credite, Florin Cârciumaru a semnat mai multe programe de investiții din bugetul local, prin care s-au alocat fonduri pentru diverse lucrări un societăţi din Târgu-Jiu în valoare de aproape 8 milioane de euro.

În acelaşi timp, firma a vândut fiicei primarului o cabană în staţiunea Rânca cu suma modică de 70.000 de lei, în condiţiile în care fusese achiziţionată de societate cu 270.000 de lei.

Cârciumaru ocupă funcţia de primar al municipiului Târgu-Jiu, dar a declarat că dacă va obţine mandatul de senator va pleca în Parlament.

Candidat cu probleme penale este şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, până de curând preşedinte executiv al PSD Gorj.

El a fost scos de pe lista de parlamentare de Liviu Dragnea, de pe prima poziţie la Senat, pe motiv că are probleme cu legea. Călinoiu a primit, recent, condamnarea de amânare a aplicării pedepsei de 4 luni închisoare într-un dosar de fals în declaraţii, sentinţă care nu este definitivă. Mai exact, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat procurorii pentru faptul că nu şi-a trecut în declaraţia de avere suma de 1.500 de lei pe care ar fi încasat-o ca expert într-un program desfăşurat cu Inspectorartul Şcolar Judeţean Gorj.

După ce a aflat că PSD nu-l susţine pentru postul de senator, Ion Călinoiu şi-a depus candidatura ca independent pentru Camera Deputaţilor.

Senatorul Dian Popescu, ales în 2012 pe lista USL, este acum preşedinte al organizaţiei ALDE din Gorj. Candidează din nou pentru un mandat de parlamentar, de această dată la Camera Deputaţilor, pe prima poziţie.

El este condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 5 luni de închisoare cu suspendare. A fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce că firma sa ar fi încasat ilegal 154.000 de lei de la Primăria Peştişani din judeţul Gorj, pentru lucrări care nu au fost executate.

 

Gabriela Mladin, corespondent Europa FM

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS