Confidenţialitate

Judecătorii Curţii Constituţionale din Moldova au demisionat

Judecătorii Curții Constituționale din Republica Moldova au demisionat miercuri in corpore, încetarea mandatelor şi vacantarea funcţiilor vor fi anunțate autorităților competente care vor trebui să desemneze noii judecători.

Potrivit unui comunicat de presă emis de instituție, judecătorul Veaceslav Zaporojan a fost abilitat de plenul Curții Constituționale să exercite atribuțiile administrative ale președintelui Curții până la alegerea unui nou președinte.

Potrivit legislației, Zaporojan va sesiza autoritățile competente (Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii) în termen de cel mult 3 zile de la data declarării vacantării funcţiei, solicitându-i să numească un nou judecător.

Cele trei instituții vor avea la dispoziție 15 zile pentru a numi alți judecători.

În urmă cu o săptămână fostul președinte al CCM, Mihai Poalelungi, și-a dat demisia din funcția de judecător și de președinte al Curții Constituționale.

Reamintim, în timpul crizei din Republica Moldova, de acum o lună de zile, CCM a dat o serie de decizii controversate. A cerut dizolvarea Parlamentului şi l-a suspendat pe preşedintele Igor Dodon.