Judecata de joi: Racheta șpagasonică a ucis copiii – AUDIO

Cristian Tudor Popescu:

„Problema reală e că nu poți obține niciun aviz fără să dai mită. Însă, dacă dai șpagă, ți se semnează orice. Și nu le pasă deloc de siguranța oamenilor. Ăsta e motivul pentru care s-a întâmplat așa ceva”.

Această declarație nu se  referă, cum ați putea crede, la incendiul din Colectiv, România. Este vorba de incendiul izbucnit într-un mall din Kemerovo, Rusia, în care încă nu se știe exact câți oameni au murit, însă cu siguranță sunt peste 40 de copii asfixiați și arși de vii. Iar autorul frazelor de mai sus este nimeni altul decât Vladimir Putin, președintele pe viață al Rusiei, reales din când în când.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce spune Putin este un adevăr, un adevăr monstruos. Dar, în același timp, este o minciună, la fel de monstruoasă.

În Rusia postsovietică, autoritățile, întreaga administrație, toate structurile statului sunt mâncate de corupție până la măduvă. Așa este, cum zice Putin, nimic nu mai funcționează normal și legal, Rusia a devenit, înainte de a fi din nou imperiul Răului, un imperiu al Șpăgii. De la sutele de sportivi ruși dopați industrial din ordinul autorităților pentru a obține medalii și titluri olimpice și mondiale, până la casierul de debarcader sau demnitarii de rangul cel mai înalt ai Kremlinului, toată lumea corupe și este coruptă în Maica Rusie de azi.

Dar sub puterea cui a fost înlocuit comunismul de stat cu corupția la nivel de stat? Cine conduce Federația Rusă de aproape 20 de ani încoace, interzicând și zdrobind orice încercare de opoziție, omorând, cu gloanțe, cuțit, poloniu radioactiv, gaz neuroparalizant, jurnaliști, adversari politici și de afaceri, spioni renegați? Nimeni altul decât țarul Vladimir, stăpânul absolut al uneia dintre cele mai detestate  țări de pe glob. Cel pentru care televiziunea națională Rossia 1 nu a întrerupt transmisia unui documentar ditirambic despre marele om de stat Putin și intrigile Marii Britanii, în vreme ce țipau știrile cu inocenții arși pe rug în mall-ul din Kemerovo.

Ce le-a oferit Putin rușilor ca șpagă pentru a fi ales din nou? O rachetă, mare și frumoasă, una hipersonică, de tip „Pumnal”, capabilă, pasămite, să străpungă orice sistem antirachetă din lume și să distrugă cu ogive nucleare orașe întregi.

Copiii din Kemerovo n-au fost uciși de rachete, ci de alte minuni ale tehnicii ucigașe dezvoltate sub Putin: încuietorile ieșirilor de urgență ale mall-ului blocate, extinctoarele care n-au funcționat, alarma de incendiu perfect defectă, materialele plastice ieftine și neignifugate din pereți, incapacitatea organelor de intervenție de a evacua rapid incinta. Și, ca să ne amintească încă o dată de Colectiv, centrul comercial nu avea autorizație de la pompieri.

Corupția a ucis și în Rusia. Dacă în statele democratice corupția există, dar poate fi stăvilită, într-o dictatură, de orice culoare, ea invadează implacabil statul de sus și până jos. De fapt, nu mai este o infracțiune, este un mod de viață.

Corupția atrage după sine incompetența, nepăsarea, inconștiența criminală. De ce? Pentru că supraviețuirea în dictatură depinde de mita și traficul de influență repercutate până la vârf în relații politice, nu de criterii de valoare economică, socială, științifică și, în ultimă instanță, umane. Responsabilii de tot felul sunt mult mai preocupați să se pună bine cu politrucii putiniști, decât să aibă grijă să nu fie omorâți oameni.

Iată de ce, adevărul despre corupția în metastază națională se transformă într-o minciună când e rostit de Putin. De fapt, nepotul bucătarului care i-a servit pe Lenin și Stalin vrea să asigure astfel poporul ieșit în stradă să-i ceară demisia că se va face o anchetă nemiloasă, care poate găsi vinovat pe oricine, în afară, bunînțeles, de El Însuși, Dadișca Supremul.

Și oare, după Colectivul din Rusia, la următoarea tragedie din România, provocată de corupție, ignoranță și prostie, Dadișca Dragnea ni se va arăta la televizor, ca să liniștească spiritele, călare pe o rachetă Patriot?