Confidenţialitate

Judecata de Joi, cu Cristian Tudor Popescu: Spălarea corupției pentru toți

„În prezent, mulți bani ajung în sectorul Sănătății și riscul de fraudă este mare. Guvernele nu anunță concursuri de licitații publice. Nu există suficient control, nu există suficientă transparență. (…) Nicio țară din Europa nu este curată. Niciuna. Nu rezultă, din cazurile de care ne ocupăm noi, că e mai multă corupție în Europa de Est decât în Europa de Vest”. (Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al Parchetului European, într-un interviu pentru Neue Zűrcher Zeitung)

Procurorul Kovesi, cu intransigența și curajul ce o caracterizează, nu cruță statele puternice ale Vestului European, cu nimic mai breze decât Estul în materie de corupție. Dar marii corupți din România, sprijinitorii lor politici și propagandeii aferenți traduc așa: „Ai văzut, domle, corupție și la ei, ca la noi, corupția e normală, e în firea omului, e pentru toți și face economia să meargă, așa că mai ușor cu Deneau…”.

PSD face presiuni în coaliție pentru introducerea taxei de solidaritate. Să se ia la buget 1% companiilor cu cifră de afaceri mai mare de 100 milioane euro. 

Adică, o modalitate de spălare a corupției. Pentru că nu interesează cum s-au făcut profiturile respective, corect sau prin corupție, evaziune fiscală, hoție. Escrocii sunt gata cu veselie să fie solidari prin taxa asta, bani de țigări pentru ei, cu cetățenii onești, căci dacă mecanismele anticorupție ar funcționa, li s-ar confisca întreaga avere, ei ar intra în pușcărie, iar în buget mult mai mulți bani pentru Sănătate și Educație. 

De fapt, e încă o mită dată cetățenilor cinstiți, din bani furați, ca să tacă și să bage capul între umeri. 

PNL, în frunte cu Cîțu, se opune introducerii taxei de solidaritate, pretinzând că ei sunt solidari cu mediul de afaceri. Taman când procurorii Parchetului General au deschis două dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor de către liderii liberali, cu ocazia batjocurii la adresa cetățenilor numită Congresul PNL în plină pandemie – „Ce-ai cu legea, dobitoaco? Legea n-am făcut-o eu?”, zis-a Lupul împărat peste oi.

Principala preocupare a corupților de la Răsărit la Apus e să treacă drept oameni de treabă, iubitori de semeni. Asta îi poate face eterni. 

Astăzi, 09 decembrie, în calendarul ONU, este Ziua Internațională Anticorupție.

Cristian Tudor Popescu, la Judecata de Joi, în Deșteptarea:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.