Judecata de Joi, cu Cristian Tudor Popescu: Pe aripile virusului

Cu sute de ani în urmă, dacă izbucnea o epidemie în România, mulțimile se îndreptau spre biserică în procesiuni cu popi în frunte, prapuri, cruci și icoane făcătoare de minuni. Acum, se năpustesc în dumnezeul mol, cu coșuri pe roate, când abia-abia avusărăm și noi un caz de gripă chinezească.

Primarul Capitalei, G. Firea, aflată în campanie de realegere, ea și-a băgat, ea și-a scos taxa Oxigen, împotriva poluării, cum ar veni. Potrivit lui Firea, 90% dintre votanții într-un referendum ad-hoc, deschis pe contul său de facebook, sunt contra zisei taxe. Nu știm ce-a moșmondit distinsa acolo, pe facebook, dar rezultatul e cât se poate de plauzibil. Mai bine murim, decât să plătim – un principiu de viață de pe la noi. Păi, cum să plătim pentru aer? Aeru nu e gratis, la toți? Ce să plătim? Ce, că moare oameni cu miili de la aer? E, are ei ceva, fie la ei acolo…

În schimb, se scot bani din buzunar într-o veselie ca să se cumpere făină, ulei, fasole, cartofi, mălai cu sacii, că așa se combate cornovirusul, cu coșul plin. Ăsta, virusul cu coarne, moare cum dă peste cămara ticsită.

Prin urmare ș-așa deci, zace mortul în supermarket lângă noi, și noi ne vedem de șopingit. Încalte, dacă crăpăm, să fie crăpelniță.

În 2018-2019, au fost infectați cu gripă clasică în Europa 42 milioane de oameni, între care au murit 61.000. Știrea asta nu a ocupat nicio secundă ecranele televizoarelor.

Gripa mioritică bântuie și omoară pe câte cineva prin România mult înainte de cea chinezească, dar n-am văzut pe nimeni să cumpere la suprapreț măști sanitare, făcute, în primul rând, pentru a nu transmite boala.

Medicamentul care nu dă greș împotriva coronavirusului sunt alegerile anticipate, a declarat președintele Iohannis.

Dacă totuși infecția persistă, dați-i leacul fatal: închideți televizorul.

Și dacă, totuși, în ciuda acestor măsuri salutare, moare primul român de coronavirus, urmează să fie luat de picioare și de mâini de partidul mai iute și aruncat în celălalt.

Ultima oră: în urma nominalizării domnului Florin Cîțu de către președintele Iohannis pentru funcția de premier dornic să-și facă o majoritate, cornovirușii din România au murit de râs.

Cristian Tudor Popescu la Judecata de Joi, în Deșteptarea:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.