Confidenţialitate

Judecata de Joi, cu Cristian Tudor Popescu: Paște pustii

Liderul Partidului Liberal, Orban, și-a făcut socoteala să grebleze niște voturi de la ortodocși. Liderul Partidului BOR, Daniel, vrea să nu piardă închinători.

Niciunul nu a avut în minte, ca să nu mai vorbim de suflet, oamenii, viața și moartea lor. De aici cârdășia profitabilă între Patriarhie și MAI.

Starețul ratat de la Interne, M. Vela, zice că are el informații cum că primarii PSD se pregătesc să mâne cetățenii de Paște la biserici pentru a provoca „mici evenimente gen 10 august”. Păi, așa zicea și Dragnea, că are el informații că pe 10 august e lovitură de stat – dovezi, canci, ca și Vela.

Dincolo de asta, sinapsele pârâie. Să scuturăm bine din cap și să judecăm: pe 10 august 2018, în Piața Victoriei, s-au adunat, fără să fie aduși de nimeni, manifestanți care au protestat pașnic, drept răspuns fiind bătuți și gazați de jandarmii conduși de PSD. Acum, zice răspopitul Vela, PSD aduce oamenii, iar jandarmii mei o să-i bată și o să-i gazeze, uite de ce era nevoie de protocol…

După ce președintele Iohannis i-a făcut cu ou și cu oțet pe el și pe Orban, Vela a ieșit cu protocolul reșapat. Nu anulat, cum a spus președintele. Poate că soluția cea mai bună era să declare, aidoma unui predecesor al său în fruntea Internelor: „Am fost un dobitoc”.

Am lăudat până acum conducerea BOR pentru că a acceptat și promovat măsurile de distanțare socială și izolare luate de stat. Prost am fost. Să cred că s-or fi gândit să-i apere de moarte pe credincioși și pe cei fără de credință, pe oameni. Acum, Patriarhia decretează că toți cei care nu primesc „cu recunoștință tăcută” trocul popi-polițiști nu pot fi decât „ideologi anticreștini de serviciu”.

Adică, președintele Iohannis e ideolog anticreștin? Ministrul Tătaru e ideolog anticreștin? Doctorul Rafila? Toți specialiștii care fac apel la menținerea regulilor de izolare? Polițiștii care s-au infectat și urmează să se infecteze? Milionul de români catolici care au stat de Paște departe de biserici, milioanele de români ortodocși care vor aprinde o lumânare la ei în casă, cu Iisus în suflet, sunt ideologi anticreștini de serviciu, băi, tartore Daniel?

Ce sens are să trimiți lumina acasă la oameni cu Poliția? Lumina Învierii înseamnă lumânare, brichetă, chibrit? A lua și a da lumină presupune o comunitate de credincioși aflați împreună, care își trec unul altuia duhul lui Hristos.

Dacă asta nu se poate, atunci mai bine rămâi singur cu tine și cu Mântuitorul.

O curiozitate mai am: câte apeluri la 112, nu din cauză de covid, ci din cauză de îndopat cu miel ca un porc, se vor înregistra de Paștele astea pustii?

Cristian Tudor Popescu la Judecata de Joi, în Deșteptarea:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.