Confidenţialitate

Judecata de Joi, cu Cristian Tudor Popescu: Nimic fără Dumnezeu

ÎPS Teodosie s-a plasat în fruntea unui pluton sobornicesc ce s-a preumblat noaptea, în dangăt de clopote, înarmat cu lumânări de circa 1 m lungime, de la spitalul din Cogealac până la o biserică din localitate. Slujba cântată de sfinții părinți pentru vindecare și alungarea virusului s-a revărsat dintr-o dubiță cu boxe însoțind convoiul. Mare păcat că această metodă nu este folosită în toate orașele și satele țării noastre, că așa l-ar lua dracul pe virus, mintenaș.

– Se aude că nu mai sunt locuri la terapie intensivă pentru oamenii pe care îi strânge covidul de gât. Așa că le pune un căpăstru respirator și le dă câte un scaun pe hol. Și nici medicament Remdesivir nu prea mai e. Eu nu știu de ce sunt tratați astfel; altfel ar fi trebuit să se procedeze, de la început, și se vindecau ca prin minune. Preoții de la București și Iași, care au în grijă moaștele Sf. Parascheva și Sf. Dimitrie Basarabov, acum și Sf. Mina (de fapt, nu, că sfântul ăsta e izbăvitorul păgubiților, îi ajută pe piețarii de i-a închis guvernul, nu pe bolnavi), să cheme niște maici de la mânăstire care să spele moaștele în 3-4 ape. Lichidul rezultat să fie tras în sticluțe cu eticheta Patriarhiei și distribuit credincioșilor loviți de covid. La un preț creștinesc, firește. Ei vor bea câteva picături pe zi și se vor tămădui.

– Leac numai pentru credincioși, firește, ăilalți n-au decât să se ducă pe holurile spitalelor. Acuma, un jurnalist mai dințos ar putea să întrebe: Și cum îi deosebim pe credincioși de păgâni?

Răspunsul îl dă ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care îi povățuiește pe ortodocși să îi aleagă în parlamentarele din 6 decembrie pe acei candidați care „1. Manifestă credință în Dumnezeu” și „2. Susțin activitățile spirituale și sociale ale Bisericii”. Prin urmare, cine se duce regulat la biserică, se închină în mod repetat de câte ori trece pe lângă una, bate mătănii și le prefiră, poartă câte-un crucioi de aur la gât, dăruiește sfintelor așezăminte sume consistente, e foarte potrivit pentru a fi votat. Astfel, ÎPS Calinic dorește, pesemne, să umple Parlamentul cu și mai mulți interlopi decât oricum sunt pe-acolo, că aceștia fac cele de mai sus cu cea mai mare osârdie.

– Deși mai mic în grad, îi ține isonul mai abitir PS Vicențiu al Sloboziei și Călărașilor: „Un creștin ortodox nu are cum să gireze cu votul său un dușman declarat al valorilor creștine promovate de Biserică”.

– Interesant este că a doua dintre cele 10 porunci ale Cucerniciei Sale Calinic mai conține ceva: „Apărarea libertății religioase”. Adică fiecare e liber să creadă în ce Dumnezeu vrea și să-și practice credința, înțeleg ca un păgân ce sunt. Id est, dacă un român are credința, mai exact rațiunea, să nu creadă în Dumnezeu, în BOR și în domnii Calinic și Vicențiu, dacă e liber s-o aibă, atunci de ce să nu poată fi votat? Cum să discriminezi candidații pe baza criteriului ortodoxiei afișate? Pe cale de consecință, ar însemna ca doctorul Raed Arafat, musulman, dacă ar candida, să nu fie ales de niciun creștin ortodox, că așa zice BOR. Sau ca milioanele de ortodocși care l-au votat la președinția României pe evanghelic-luteranul Klaus Iohannis să fie afurisiți în veac de Biserica lor…

– În afaceri, asta se numește cât se poate de clar concurență neloială. O să-mi spuneți că BOR nu face afaceri și, deci, nici concurență neloială. Nu-mi rămâne decât să transcriu această știre, tot despre Arhiepiscopia lui Calinic.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și-a înființat propria firmă de asigurări, iar preoții sunt obligați să-și asigure bunurile din parohii începând cu 1 noiembrie, doar prin intermediul acestei firme, S.C. A.S.R. Bucovina S.R.L., scrie NewsBucovina.ro. Decizia a produs nemulțumiri în rândul preoților, mai ales că aceștia vor trebui să renunțe la contracte de asigurare în vigoare cu alte firme, pentru a se asigura la firma Arhiepiscopiei. Potrivit datelor publice, S.C. A.S.R. Bucovina S.R.L. a fost înființată în data de 15 octombrie și nu este plătitoare de TVA” (Digi24.ro).

Cristian Tudor Popescu la Judecata de Joi, în Deșteptarea:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.