Confidenţialitate

Judecata de Joi, cu Cristian Tudor Popescu: Greața de vot

● Simplul fapt că „docomentul” care să-l „arunce în aer” pe N. Dan s-a ivit în ultima săptămână înainte de alegeri spune mult despre această hârtie bătută la mașină. Precum și alt simplu fapt, că a fost pusă pe ecrane cu entuziasm și înfierări de către CNN-Varanu, RTV Guiță și Banu Ancuței.

Spun „hârtie” pentru că altceva nu e. Nu e o veste, e o poveste, cu aromă de Securitate, fără vreun cârlig la realitate. Textul putea fi compus și dactilografiat de oricine despre oricine. Se analizează acum, inclusiv de către CNSAS, dacă e fals sau nu. Și dacă ar fi autentică, hârtia nu face doi bani, e o colecție de ziceri ale unui zis „colonel Agache”, în care este pomenit adolescentul de 17 ani N. Dan. Ca să incriminezi pe cineva ca turnător la Securitate, e necesară o semnătură, un angajament, o notă informativă, o prezență faptică în documente a respectivului, care poate fi confruntată și corelată cu altele…

Și culmea e că se produc indignări, revolte morale în direct la adresa lui N. Dan în televiziunile în care forfotesc foști cu grade sau cu ciripitul, astăzi diriginți sfătoși ai neamului.

● Klaus Iohannis are o singură proptea în „cursa” lui penibilă spre șefia NATO: Ungaria lui Viktor Orban. Europeanul Iohannis nu se retrage, nu respinge susținerea guvernului fascistoid anti UE al lui Orban. Președintelui României puțin îi pasă că obiectivul fundamental al politicii orbaniste este reanexarea Transilvaniei, ca în mai 1848. Atunci, cu ajutorul final, din 1867, al imperiului austriac, acum cu cel sperat din partea Rusiei lui Putin. Acestui obiectiv i se subsumează și „generosul” sprijin al Budapestei pentru intrarea României în Schengen terestru – cu cât mai subțire granița dintre Ungaria și Ardeal, cu atât mai bine!

● Niciodată nu a contat atât de mult ca în acest an cum vor vota românii – atât înăuntrul, cât și în afara țării. În confruntarea dură dintre forțele democratice proeuropene și partidele naționalist-rasiste-putiniste, ce se va întâmpla într-o țară importantă a Estului european, ca România, interesează atât Bruxellesul cât și Washingtonul.

Tabloul politic de la noi s-ar putea numi „Războaie în familii (sau famiglii)”. PSD se bate în parte cu aliatul PNL, înjurături, pumni, palme și dumnezeii mamii, Burduja se pupă cu Piedone, auricii se încaieră cu șoșocarii, matca Șoșoaca cu bărba-su, Dreapta Unită, cu toată lumea. Schimbări de macaz, trădări, dări în gât, strângeri de semnături false, anchete la Parchet.

Tot acest pandemoniu poate avea un efect foarte periculos: greața de vot. Cu cât se vor prezenta mai puțini oameni la urne, cu atât rezultatul alegerilor va fi mai rău. Pentru că vor veni, în special, votanții captivi ai partidelor și nu majoritatea tăcută a alegătorilor.

Prin urmare, cei care nu aveți de gând să vă exercitați dreptul de vot, pentru că sunteți dezamăgiți și furioși, mai gândiți-vă o dată. De data asta nu votăm fiecare pentru fiecare – de alegerea noastră au nevoie România, Europa, întreaga lume liberă…

Cristian Tudor Popescu, la Judecata de Joi, în Deșteptarea:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.