Confidenţialitate

Judecata de joi: Cel mai mare prieten al României este UDMR sau PSD? (AUDIO)

Cristian Tudor Popescu: “Din punct de vedere intelectual și economic, Transilvania este cu 100 de ani mai avansată decât România, de aceea alipirea ei la România va avea o influență nefastă asupra dezvoltării sale. Majoritatea românilor se recrutează din clasa țărănească, iar maghiarii, a căror viață socială este mai dezvoltată și care au numeroase clase intelectuale sunt astfel mult mai mobili decât această masă de țărani. Procentul maghiarilor în profesiile calificate depășește cu mult procentul populației lor. Dimpotrivă, românii sunt importanți prin cifra de analfabeți. Inferioritatea rasei românești se manifestă într-o manieră frapantă ori de câte ori le este lăsat spațiu liber pentru inițiativa privată. Trăind într-un stat, alături de alte popoare, românii nu reușesc și nu au reușit de multă vreme să egaleze acele popoare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aceste fraze aparțin masivei și agresivei delegații maghiare la Conferința de pace de la Paris, 1920. Fac parte dintr-un amplu memoriu prin care contele Apponyi, șeful delegației, încerca să convingă marile puteri să nu recunoască unirea Transilvaniei cu România. Ideea de bază este superioritatea maghiarilor asupra rasei inferioare a românilor.

Tot ce e scris în proiectul de autonomie etnică înaintat acum de UDMR conține această veche trufie a grofilor. Idealul actual este ca maghiarii să nu fie educați, administrați, judecați de români. Și, în ultimă instanță, prin înființarea de regiuni cu autonomie specială, să nu fie conduși de vreun român, rasă inferioară. Dacă nu pot să împingă Transilvania în Ungaria („Dragi români, nu vrem să vă furăm Ardealul!”,  zice disprețuitor Kelemen Hunor), cum au reușit în 1848, măcar să facă stat în stat în România.

Cu fățărnicie și nerușinare, grofii UDMR invocă în sprijinul pretențiilor lor Rezoluția de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, după ce n-au obosit a ne comunica în anul Centenar ce mare supărare și tristețe înseamnă pentru ei 1 Decembrie. Atitudine, altminteri, absurdă: nu te poți supăra pe voința exprimată liber de poporul român de a se uni; dacă dorești să ții doliu, n-ai decât s-o faci pentru 4 iunie 1920, Trianon, căci acolo instanțele internaționale au consfințit unirea Transilvaniei cu România și Ungaria a semnat.

Ce spunea Rezoluția cu privire la autonomia minorităților din Transilvania avea  un caracter provizoriu, valabil doar pentru perioada de tranziție pe care Iuliu Maniu o considera, cât se poate de rațional, necesară: „Adunarea Națională rezervă teritoriilor sus indicate autonomie provizorie până la întrunirea Constituantei, aleasă pe baza votului universal”.

Constituanta s-a întrunit. Astăzi, statul român nu se conduce după  Rezoluția de la Alba Iulia, ci după Constituție, urmașa celei din 1923. Iar proiectul UDMR este anticonstituțional, antiromânesc și nesimțit.

Apar însă niște întrebări al căror răspuns, stimați Europeni FM,  nu îl știu:

– Ce este mai anticonstituțional, antiromânesc și nesimțit, proiectul UDMR, sau declarația deputatului PSD Solomon, care folosește ca hârtie igienică voturile a 6 milioane de români și Constituția: „Îmi doresc ca, peste 100 de ani, în fruntea țării să se afle un etnic român, nu un german”?

– Ce este mai anticonstituțional, antiromânesc și nesimțit, proiectul UDMR, sau declarațiile pesediștilor Vâlcov-Cavou și Pop-Genunche, cum că sutele de mii de români care au ieșit în stradă de doi ani încoace împotriva mârșăviilor PSD-ALDE sunt „fire de praf de care nu ne împiedicăm”?

– Încercarea lui Dragnea, Tăriceanu&comp de a scoate România din Europa, lipind-o de urmașele totalitare ale imperiilor care au chinuit-o veacuri în șir, Ungaria, Turcia, Rusia, vi se pare mai periculoasă decât proiectul prin care UDMR vrea să scoată cel puțin Harghita și Covasna din România?

– Vor bate palma peste țară UDMR și PSD?”