John Kerry cere Congresului american interventia militara impotriva Statului Islamic

Secretarul de Stat american, John Kerry a solicitat Congresului să aprobe intervenția militară, deja lansată, împotriva grupării teroriste Statul Islamic. Oficialul american consideră că este necesară o autorizare juridică, de care administratia de la Washington se paote totuși lipsi.

Șeful diplomației americane a pledat în fața Comisiei de Externe a Senatului, pentru autorizarea utilizării forței militare.

Această autorizație îi poate conferi președintelui Barack Obama un mandat clar și flexibilitatea necesară pentru a putea continua conflictul armat împotriva Statului Islamic, a afirmat Kerry.

Administrația americană nu a avut până acum un cadru juridic pentru intervențiile militare în Irak și Siria împotriva jihadiștilor. Oficialitățile americane s-au folosit de autorizațiile date în anul 2001 împotriva Al-Qaeda și a celei din 2002 ce pregătea invazia în Irak. Kerry a admis că administrația va continua operațiunile militare chiar și fără o astfel de autorizație.

Secretarul de Stat a admis propunerea președintelui Comisiei, de a limita această eventuală nouă autorizație la trei ani.

Conform Constituției Statelor Unite, doar Congresul poate declara război Coaliția internațională împotriva Statului Islamic a efectuat până acum peste 1000 de atacuri aeriene în Irak și Siria.