Confidenţialitate

Președintele Biden, la primul său turneu în străinătate

Timp de o săptămână, președintele american, Joe Biden se va afla în Marea Britanie, Belgia și Elveția. Într-un articol din Washington  Post, liderul de la Casa Alba a explicat că vor fi câteva puncte cheie pe agenda discuțiilor: Statele Unite își vor reafirma angajamentul față de aliați și față de NATO, precum și rolul de lider în fața amenințărilor ridicate de China și Rusia.

În Marea Britanie, Joe Biden se va întâlni cu premierul Boris Johnson, va participa apoi la summit-ul G7, unde va avea discuții cu președintele Franței, cancelarul german, premierii Canadei și Japoniei și cu liderii Consiliului și Comisiei Europene.  Pe 13 iunie,  Joe Biden și soția sa sunt așteptați la Castelul Windsor, unde vor fi primiți de Regina Elisabeta a II-a.

Va urma summit-ul NATO de la Bruxelles, unde Joe Biden va avea și o discuție privată cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Turneul lui Joe Biden se va încheia la Geneva, unde liderul de la Casa Albă se va întâlni cu președintele rus, Vladimir Putin. Relații cu Rusia sunt destul de tensionate, după scandalul generat de otrăvirea și încarcerarea lui Alexei Navalnîi și după ce Rusia și-a afirmat sprijinul față de menținerea la putere a lui Alexander Lukașenko în Belarus.