Confidenţialitate

Jocurile Olimpice 2016: Bacterie rezistentă la orice antibiotic, descoperită în apele din Rio de Janeiro

O bacterie rezistentă la orice antibiotic a fost descoperită în apele din Rio de Janeiro de către mai mulţi oameni de ştiinţă din Brazilia. Se întâmplă cu doar o lună înainte de startul Jocurilor Olimpice 2016, anunță CNN.

 

Cercetătoarea Renata Picao afirmă că ”superbacteria” a ajuns în apele orașului Rio de Janeiro, după ce apele reziduale de la spitale locale au fost direcționate spre golf.

“Am căutat aceste bacterii în apele litorale, pe durata unui an, în zona a cinci plaje. Am descoperit că bacteriile se găsesc într-o varietate de concentraţii şi sunt asociate cu poluarea”, a spus Renata Picao.

Cercetătoarea crede că superbacteria a apărut din cauza infrastructurii sanitare fragile. “Cred că apele reziduale din spitale se duc în canalizarea municipală şi apoi în Guanabara Bay sau alte râuri, pentru a ajunge în zona plajelor în final”, a mai spus Renata Picao.

Rio de Janeiro va găzdui din 5 august Jocurile Olimpice de vară. Mii de turiști și sportivi sunt așteptați în Brazilia.

Între plajele cu probleme sunt și cele din Flamengo şi Botafogo, unde vor avea loc competiții.

 

În pofida acestui semnal de alarmă, Comitetul Olimpic Internaţional nu recomandă mutarea locului de desfăşurare a competiţiilor de navigaţie.

Acestea nu sunt însă singurele probleme pe care țara gazdă a olimpiadei la înregistrează. Evenimentul așteptat de toată lumea este umbrit de problemele financiare și de securitate.

Un sportiv australian a fost jefuit în apropierea hotelului în care era cazat, un spital local care va fi alocat pentru turişti a fost scena unui schimb de focuri, iar îngrijorările cu privire la virusul Zika au condus la retragerea din competiţie a mai multor sportivi.

Primarul oraşului Rio de Janeiro, Eduardo Paes, a declarat pentru CNN că sunt depuse toate eforturile privind măsurile de securitate.