Confidenţialitate

JO 2020, mai ieftine decât estimările inițiale ale organizatorilor japonezi

Organizarea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Tokyo, amânate din 2020 pentru 2021 din cauza pandemiei de coronavirus, a costat Japonia mai puţin decât se aştepta, a relatat, vineri, agenţia japoneză de ştiri Kyodo, citând surse informate.

Economia a fost de cel puţin 150 de miliarde de yeni (1,4 miliarde de dolari) faţă de aşteptări având în vedere excluderea spectatorilor din cauza restricţiilor legate de răspândirea Covid.

Reducerea numărului de angajaţi, printre ale lucruri, posibilă din cauza absenţei spectatorilor a ”compensat” din plin pierderile din cauza nevânzării de bilete.

Astfel, contribuabilii nu vor fi împovăraţi cu alte pierderi, relatează Kyodo.

Costul total al Jocurilor, care va fi împărţit între Comitetul de organizare şi guvernul metropolitan din Tokyo, ar putea fi în final mai mic de 1,5 trilioane de yeni.

Organizatorii au crescut bugetul total la 1,64 trilioane de yeni în decembrie 2020 de la 1,35 trilioane, în urma amânării Jocurilor cu un an.

În ciuda acestor cifre mai scăzute decât previziunile, costurile organizării Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Tokyo au crescut de la prima lor estimare, 734 de miliarde de yeni, făcută în 2013, în dosarul de candidatură al capitalei nipone.