Confidenţialitate

JO 2020: Flacăra olimpică a ajuns la Tokyo, vineri, pentru o ştafetă fără public

Flacăra olimpică a ajuns, vineri, la Tokyo pentru o ceremonie organizată într-un stadion gol, a doua zi după ce autorităţile japoneze şi organizatorii au decis să interzică prezenţa spectatorilor la majoritatea siturilor de teama coronavirusului.

Cu exact două săptămâni înainte de startul Jocurilor, programată pentru 23 iulie, flacăra olimpică a fost purtată pe scenă într-un felinar şi predată, simbolic, guvernatoarei Yuriko Koike.

Organizatorii JO 2020 şi oficialii japonezi au anunţat, joi seara, decizia lor de a interzice prezenţa publicul la evenimentele sportive de la Tokyo. Spectatorii ar urma să fie autorizaţi pe anumite situri din afara capitalei nipone, cum ar fi departamentul Fukushima.

Amânate cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, Jocurile de la Tokyo vor fi primele din istorie care se vor desfășura, în cea mai mare parte, în spatele unor porţi închise.

Măsura este urmarea deciziei guvernului japonez de a reinstaura o stare de urgenţă sanitară la Tokyo, a patra de la debutul pandemiei, până pe 22 august.

Jocurile se vor încheia pe 8 august.

Ştafeta torţei olimpice trebuia să genereze emoţie, dar a fost interzisă pe drumurile publice din mai multe departamente şi chiar la Tokyo.

În momentul anunţului stării de urgenţă, premierul japonez Yoshihide Suga a subliniat necesitatea “de a evita ca infectările să se răspândească din nou în toată Japonia, având în vedere impactul noii variante” Delta, mai contagioasă, care reprezintă acum aproximativ 30% din cazuri în arhipelagul nipon.

Japonia a fost relativ scutită până acum de pandemie, cu mai puţin de 15.000 de decese înregistrate oficial de la începutul anului 2020.

Campania sa de vaccinare s-a accelerat abia în luna mai. Puţin peste 15% din populaţie a fost complet vaccinată până acum, iar experţii se tem că varianta Delta ar putea provoca un alt val care ar putea copleşi spitalele din arhipelag.