Confidenţialitate

JO 2020: David Popovici, în semifinalele probei de 100 m liber

Înotătorul David Popovici s-a calificat, marţi, în semifinalele probei de 100 m liber la Jocurile Olimpice de la Tokyo, cu al optulea timp din serii (48 sec 03/100).

În vârstă de 16 ani, sportivul român a fost al patrulea în seria sa, a noua, italianul Thomas Ceccon având cel mai bun timp al zilei, 47 sec 71/100.

Semifinalele probei de 100 m liber sunt programate miercuri, iar finala va avea loc joi.

Tot marţi, David Popovici s-a clasat pe locul al patrulea în finala probei de 200 m liber, la doar două sutimi de medalia de bronz.

”Cred că dacă îmi lăsam o unghie un pic mai lungă, poate luam locul trei, dar nu contează asta. Am venit aici setat să fac cât de bine pot eu, am şi reuşit. Şi nu aş putea să fiu mai satisfăcut. Aştept să-mi reproşeze antrenorul, eu nu pot decât să mă bucur şi o să se bucure şi el, sunt sigur. Scopul meu iniţial nu a fost să iau medalie, a fost câştig cât de multă experienţă se poate, să le pot arăta tuturor la ce nivel pot să aduc crawl-ul. Eu nu consider că am pierdut medalia, consider că am câştigat locul IV”, a declarat sportivul român.

Sunt al patrulea cel mai bun din lume. Am îndrăznit să visez la o medalie, dar nu acesta a fost scopul şi primul gând cu care am venit aici a fost să dau cât de tare pot eu. Mi-am făcut un best time şi nu aş putea fi mai satisfăcut. Faptul că am fost la două sutimi de medalie îmi arată cât de strălucitor este viitorul. A fost foarte frumos, vedeam fotografii, vedeam tribuna, vedeam mâini ridicate, ştiam că de acasă se uită toată lumea şi toată România. Vă mulţumesc că v-aţi trezit!”, a spus tânărul la TVR1.

Românul va mai lua startul şi la 50 m liber (vineri).

Înotul a contribuit la palmaresul României de la Jocurile Olimpice un număr de nouă medalii, dintre care trei de aur, două de argint şi patru de bronz.

Ultimele medalii olimpice cucerite de înotătorii români datează de la JO 2004 de la Atena, când Alina Potec a obţinut aurul la 200 m liber, iar Răzvan Ionuţ Florea a fost medaliat cu bronz la 200 m spate. El a rămas şi singurul băiat care a urcat pe podium până acum la olimpiadă.

Din 1952, de la prima participare la întrecerile olimpice de înot, reprezentanţii României nu au mai lipsit decât de la două ediţii ale JO, în 1964 şi 1976.

FOTO: COSR