Jean-Claude Juncker: “Nu avem nicio garanţie că aliaţii noştri de ieri vor rămâne aliaţii noştri de mâine”

“Nu avem nicio garanţie că aliaţii noştri de ieri vor rămâne aliaţii noştri de mâine”,  a spus Jean-Claude Juncker în discursul său despre Starea Uniunii 2018.

„Este absurd ca UE să plătească 80% din factura pentru importurile de energie în dolari deşi din SUA pleacă doar 2% din importurile de energie ale UE,” a mai spus Juncker.
Juncker a subliniat diferenţa dintre patriotismul luminat şi naţionalismul nesănătos. „Articolul 7 trebuie activat atunci când libertatea presei şi statul de drept sunt ameninţate,” a adăugat el. „Nu există democraţie fără o presă liberă. (…) Respectarea deciziilor justiţiei nu reprezintă o opţiune, ci o obligaţie.” Europa trebuie să îşi apere sistemul democratic de interese internaţionale sau private.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat: “Parlamentul European doreşte, mai mult ca oricând, să fie în centrul democraţiei. Trebuie să dăm puterea de iniţiativă Parlamentului European. Suntem singurul Parlament din lume care nu poate iniţia legislaţie.” Tajani a adăugat că, „în ceea ce priveşte Africa, acţiunea UE merge în direcţia bună, dar este nevoie de mai multe resurse: cel puţin 50 de miliarde de euro, pentru a oferi oportunităţi africanilor în Africa şi a stopa migraţia.”

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS