Confidenţialitate

Japonia a comemorat astăzi atacul de la Hiroshima

Se împlinesc 75 de ani de când americanii au lansat bomba cu uraniu asupra orașului japonez Hiroshima, forțând sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial.

Din cauza pandemiei de coronavirus, anul acesta, la ceremonie, a fost permis un număr limitat de participanți.

Clopotele au bătut în semn de omagiu pentru cei care au pierit în atacul de la Hiroshima, iar la ora locală 8 și 15 minute, momentul lansării bombei asupra orașului japonez, s-a ținut un minut de reculegere.

La ceremonie, au participat, pe lângă oficiali japonezi, supraviețuitori ai atacului și urmași ai victimelor. Alte evenimente au fost complet anulate din cauza pandemiei de coronavirus, inclusiv ceremonia lumânărilor plutitoare de la Hiroshima, care avea loc în fiecare an, pe 6 august, la căderea nopții.

“Nu trebuie să permitem niciodată repetarea acestui trecut dureros”, a spus primarul oraşului Hirshima, Kazumi Matsui, în vreme ce premierul Japoniei, Shinzo Abe a promis că va face tot posibilul pentru a asigura o lume fără arme nucleare și o pace durabilă.

Într-un mesaj video, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel către toate naţiunile să îşi reînnoiască eforturile de a elimina complet armele nucleare.

Bomba “Little Boy”, lansată de Statele Unite, a provocat 140.000 de morţi la Hiroshima. Mulți oameni au fost uciși pe loc, alții au pierit, în lunile următoare, din cauza rănilor sau a radiațiilor.

Pentru că Japonia nu s-a predate imediat, 3 zile mai târziu, pe 9 august 1945, a doua bombă atomică americană a fost lansată asupra orașului Nagasaki, provocând peste 70 de mii de morți. În cele din urmă, împăratul Japoniei a anunțat capitularea în fața Aliaților și astfel se încheia cel de-Al Doilea Război Mondial.

Statele Unite nu şi-au cerut niciodată oficial scuze. Dar în 2016, Barack Obama a devenit primul preşedinte american în funcţie care s-a dus la Hiroshima, unde a adus un omagiu victimelor şi a îndemnat la o lume fără arme nucleare.

Aflăm amănunte de la Florentina Mihăiță:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.