Confidenţialitate

71 de ani de la atacul nuclear de la Hiroshima

În orașul Hiroshima a fost o ceremonie în memoria victimelor la care au participat supraviețuitori dar și rude ale victimelor care și-au pierdut viața, în urmă cu 71 de ani.

Un clopot al păcii a sunat la ora locală 8.15, momentul în care în avion american de luptă a lansat bomba asupra orașului Hiroshima. A fost primul atac nuclear din lume.

Pe 6 august 1945,  80.000 de oameni au fost ucişi pe loc, de mingea de foc pe care a generat-o explozia nucleară puternică. În doar 9 secunde, 90 % din orașul Hiroshima a fost șters de pe suprafața pământului, lăsând o liniște asurzitoare.

hiroshima-bomb-1945

Numărul victimelor a crescut însă, alte zeci de mii au murit în urma rănilor sau a bolilor provocate de radiaţii.

2B24774E00000578-3186815-Devastated_Hardly_any_buildings_in_Hiroshima_were_left_standing_-a-96_1438857513539

Ediția New York Times din 6 august 1945, care anunța atacul nuclear asupra orașului japonez Hiroshima.

Ny times

După 3 zile, o altă bombă a fost lansată deasupra orașului  Nagasaki.  După o săptămână distanță, Japonia s-a predat, marcând sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Astăzi, reprezentanţi din 91 de ţări şi ai UE au luat parte la o ceremonie ce a durat 45 de minute.

50.000 de participanţi, inclusiv supravieţuitori şi demnitari, au ţinut un moment de reculgere în timpul ceremoniei memoriale din oraşul japonez.

Japonia cere renunțarea la arme nucleare

Primarul oraşului Hiroshima a îndemnat toţi liderii lumii să îi calce pe urme preşedintelui american Barack Obama, să viziteze locul şi, în cele din urmă, să elimine armele nucleare din lume. Printre statele participante s-au numărat puterile nucleare Marea Britanie, Franţa, Rusia şi Statele Unite.

Candidatul republican la preşedinţie, Donald Trump, a declarat că, dacă ar câştiga alegerile, ar analiza posibiltatea să le permită Japoniei şi Coreei de Sud să îşi construiască propriile lor arme nucleare.

Însă noul ministrul japonez al Apărării  nu crede că Japonia ar trebui să se gândească la deţinerea de arme nucleare.

Coreea de Nord a desfăşurat patru teste nucleare, dintre care cel mai recent în luna ianuarie. De asemenea, a făcut numeroase teste cu rachete anul acesta.

Urmăriți un documentar despre orașul Hiroshima, după atacul nuclear.