Confidenţialitate

Japonezii vor să continue să lucreze şi după vârsta de pensionare

64 la sută dintre japonezi vor să continue să lucreze şi după vârsta de pensionare, arată un sondaj realizat online de o firmă de asigurări. Motivul ar fi îngrijorările legate de situaţia financiară.

40 la sută din persoanele care au participat la sondajul realizat de NLI au declarat că ar dori să lucreze până la 65-69 de ani, 11% din respondenți afirmând că ar fi dispuși să lucreze și mai târziu de 75 de ani.

Sondajul a arătat, de asemenea, că pe măsură ce persoanele înaintează în vârstă sunt mult mai predispuse să dorească să-și păstreze locul de muncă actual, peste jumătate din respondenții cu vârsta de peste 60 de ani, răspunzând că doresc să rămână în cadrul companiei la care lucrează.

Vârsta de pensionare de 65 de ani, spun specialiştii japonezi, trebuie adaptată în funcţie de speranţa de viaţă şi de sănătate a japonezilor, astfel încât atitudinea socială referitoare la vârstă să fie schimbată.

De altfel, în Japonia este o dezbatare serioasă creşterea vârstei de pensionare, având în vedere criza forţei de muncă, îmbătrânirea populaţiei şi politica restrictivă privind migraţia.

O nouă lege va intra în vigoare în luna aprilie a anului viitor care le va cere companiilor să le permită angajaților să lucreze până la 70 de ani ca parte a efortului de combatere a crizei forței de muncă, măsura nefiind însă obligatorie.