Janet Jackson, la 50 de ani – VIDEO

Cântăreața, compozitoarea și actrița Janet Jackson s-a născut pe 16 mai 1966, în Gary, Indiana, SUA. Este cea mai mică din cei nouă frați Jackson și a crescut într-un mediu dominat de industria show-business-ului.

Prima apariție pe scenă a artistei a avut loc în aprilie 1974, cântând și jucând alături de fratele său Randy pe o scenă din Las Vegas, potrivit www.biography.com. În 1976 a apărut în show-ul TV The Jacksons.

Interpretările sale au captat atenția unui producător care a distribuit-o în rolul lui Penny din serialul de comedie ”Good Times” (1977-1979). A continuat să lucreze în televiziune apărând în showul ”A New Kind of Family” (1979), în sitcomul ”Different Strokes” (1984-1985) și în drama ”Fame” (1984-1985).

Beneficiind de îndrumarea fratelui său Michael, Janet a lansat primul său album ”Janet Jackson”, în 1982.

Albumul a ajuns pe locul 84 în topul de specialitate și au fost promovate câteva melodii, printre care „Young Love” și „Give Your Love to Me”. Albumul s-a vândut aproximativ 250.000 de copii, la fel ca și următorul ”Dream Street”, realizat tot cu ajutorul fraților săi.

Succesul a venit în 1986, odată cu lansarea albumului ”Control” produs de echipa de producători Jimmy Jam și Terry Lewis, care s-a vândut în opt milioane de exemplare în întreaga lume.

Următorul album ”Rhythm Nation” a inclus hit-urile „Miss You Much”, „Escapade”, „Black Cat” și „Love Will Never Do (Without You)”, și s-a vândut din nou în jur de opt milioane de copii. Albumul a câștigat trei premii American Music, cântăreața devenind prima artistă care avea șapte hituri într-un singur top muzical, toate de pe același album.

În vara lui 1993, Janet a lansat cel de-al cincilea album al său, ”Janet”, și a avut primul rol important în drama ”Poetic Justice’‘, în care a jucat alături de Tupac Shakur. Filmul nu a fost apreciat de critici, dar Janet a primit o nominalizare la premiul Oscar pentru melodia ”Again”, coloana sonoră a filmului.

În 1995, Janet și Michael au înregistrat melodia „Scream”. Realizarea videoclipului a costat șapte milioane de dolari, devenind cel scump videoclip muzical realizat vreodată și a fost premiat cu un Grammy pentru cel mai bun scurtmetraj.

Cariera sa actoricească a continuat cu rolul principal în comedia ”The Nutty Professor II” (2000), în care l-a avut ca partener pe Eddie Murphy.

Albumul ”Damito Jo” (2004), la care a colaborat cu Kanye West și Jay-Z a fost urmat de ”20 Y.O.” (2006), cu single-ul ”Call on Me”. A urmat în 2008, albumul ”Discipline”, care a ajuns pe locul 1 în topul de specialitate, cu melodia ”Feedback”.

În paralel, a continuat şi cu actoria. În 2007 a jucat în filmul ”Why Did I Get Married?”, regizat de Tyler Perry. Janet a mai lucrat cu Perry și în 2010, la filmul ”For Colored Girls”.

În 2015, cântăreața a revenit în lumina reflectoarelor, anunțând un turneu mondial care a început în august și a lansat un nou single intitulat ”No Sleep”.

Janet Jackson a lansat, în octombrie 2015, primul său album după o pauză de șapte ani, intitulat „Unbreakable”, în care a adus un omagiu fratelui său, Michael.

În decembrie 2015, Janet anunța amânarea turneului de promovare a ultimului album pentru primăvara lui 2016, invocând probleme de sănătate. A urmat o nouă amânare în aprilie 2016.

La începutul lunii mai 2016, cu câteva zile înainte de a împlini vârsta de 50 de ani, presa internaţională a publicat o știre potrivit căreia cântăreața ar fi însărcinată cu primul său copil.

Foto: Everett Collection / Shutterstock

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS