Confidenţialitate

Jane Fonda va primi trofeul onorific pentru întreaga carieră la Globurile de Aur

Actrița americană Jane Fonda va primi, la Globurile de Aur, trofeul onorific pentru întreaga carieră în film și televiziune, scrie BBC News.

Actriței Jane Fonda i se va decerna trofeul onorific Cecil B. DeMille la gala Globurilor de Aur, care este programată să aibă loc pe 28 februarie 2021, în Beverly Hills, California.

Jane Fonda, în vârstă de 83 de ani, are o carieră care se întinde pe șase decenii.

De-a lungul anilor, Jane Fonda a interpretat numeroase roluri de succes. Dintre acestea, amintim pe cele din ”In the Cool of the Day” (”O clipă de răcoare” – 1963), ”La Ronde” (”Hora” – 1964), ”Hurry Sundown” (”Grăbiţi apusul soarelui” – 1967), ”Barefoot in the Park” (”Desculţ în parc” – 1967), ”They Shoot Horses, Don’t They?” (”Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?” – 1969), ”California Suite” (”Hotel California” – 1978), ”The Morning After” (”A doua zi dimineaţa” – 1989) şi ”The Old Gringo” (”Bătrânul Gringo” – 1989), potrivit filmografiei actriţei publicată în ”Dicţionarul de Cinema” realizat de Cristina Corciovescu şi Bujor Rîpeanu (Editura Univers Enciclopedic, 1997).

A fost, de două ori, laureată a premiului Oscar pentru cea mai bună actriţă, pentru rolurile din filmele ”Klute” (1971), regizat de Alan Pakula, şi ”Coming Home” (Întoarcerea acasă, 1978), regizat de Hal Asby. În total, a avut şapte nominalizări la premiile Oscar.

În 1977 şi 1979, a fost distinsă cu premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă în rol principal pentru interpretările din peliculele ”Julia”, respectiv ”The China Syndrome” (”Sindromul chinezesc”).

Din palmaresul său nu lipseşte nici Premiul Emmy, obţinut în 1984 pentru mini-serialul ”The Dollmaker” (”Creatorul de păpuşi”), inspirat de romanul omonim semnat de Harriette Arnow, precum şi patru premii Globul de Aur.

A primit premiul onorific Palme d’Or pentru întreaga carieră în anul 2007. Un premiul similar i-a fost acordat în 2014 din partea Institutului American de Film.