Jandarmeria acuză o lovitură de stat la protestele din 10 august și a depus o sesizare la DIICOT

Reprezentanții Jandarmeriei au depus plângere penală la DIICOT și invocă un articol din Codul Penal.

Mai exact, șefii jandarmilor susțin că unele acte de violență comise pe 10 august la mitingul Diasporei ar fi avut ca scop răsturnarea puterii.

Ce prevede respectivul articol: „Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Marţi, ministrul Carmen Dan a anunţat că a depus la DIICOT „o acţiune” prin care expune evenimentele petrecute la protestul din seara de 10 august şi a cerut Parchetului să facă toate verificările necesare în acest caz.

Carmen Dan a spus că nu are informaţii că protestul ar fi fost finanţat din străinătate, însă a văzut filmele prezentate în mass-media.

„Am putut vedea cu toţii şi am urmărit şi eu aseară nişte filmuleţe. Cred că sunt aspecte care reies şi din acele înregistrări şi cred eu că instituţiile statului se pot apleca şi pentru a verifica şi aceste situaţii. În plus, am depus la DIICOT o acţiune prin care expunem toată înlănţuirea de evenimente şi fapte, particularităţile acestei acţiuni de protest şi am adresat Parchetului solicitarea să facă toate verificările necesare, noi fiind la dispoziţia organelor judiciare cu orice alte probe sau înscrisuri pe care le consideră necesare”, a declarat ministrul, după ce a participat la dezbaterea moţiunii simple depuse împotriva sa de PNL.

Biroul de presă al DIICOT a transmis miercuri AGERPRES că Jandarmeria este cea care a depus o sesizare pe art. 397, alin. 2 Cod penal, în legătură cu evenimentele din 10 august, şi nu ministrul de Interne, Carmen Dan.

Coincidență sau nu, plângerea Jandarmeriei vine imediat după ce șeful PSD, Liviu Drangea a cerut – „instituțiilor statului” să ancheteze dacă protestul Diasporei a fost finanațat din străinătate.

Oricum, părerea șefilor de la Jandarmerie coincide cu părerea lui Liviu Dragnea, șeful PSD, că a fost o tentativă de lovitură de stat.

Rămân, însă, multe semne de întrebare și probleme neclarificate de Jandarmeria Română. Imaginile cu loviturile nejustificate asupra unor manifestanți pașnici au făcut înconjurul lumii – iar procurorii militari de la Parchetul General anchetează situația.

800 de plângeri au fost depuse de participanți la mitingul diasporei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS