Confidenţialitate

Izolați în România: Valea Morii, locul în care veștile vin doar la radio

Valea Morii este un cătun al comunei Vișeu de Jos, din județul Maramureș, situat pe un pârâu lung de 11 km care duce înspre Poienile de sub Munte. Păduri de fag și brad sunt de-a lungul drumului pe care puțin ajung să-l străbată.

Anul trecut, o echipă a postului public de televiziune a pornit în descoperirea locurilor izolate din România, în care mai trăiesc doar comunități restrânse. Printre locurile în care au ajuns   Dite Dinesz, de la TVR Timișoara și operatorul Marius Danci  se află și cătunul Valea Morii.

”În Valea Morii e un cătun cu cel mult 10 case aflate la mare distanţă una de cealaltă. Nu poţi să ajungi la ei – Vasile, Marioara şi Ioan- decât pe o potecă abruptă.
Vasile a fost toată viaţa cioban, ca să-şi păzească oile a dormit toată iarna afară. Se mândreşte că toată viaţa a avut grijă de oi şi astfel nu a adunat păcate, fiind mai tot timpul el singur cu animalele sale.  Deşi a avut destul timp pentru el,spune că viaţa e un vis ce începe seara şi se termină când te trezeşti.


Mărioara nu a fost nicio zi la şcoală, are 90 de ani şi e convinsă că omul e pe pământ doar un călător. Toată viaţa a trăit-o în Valea Morii.


Ioan ne-a întrebat dacă atunci când ne vom întâlni pe lumea cealaltă , ne vom mai recunoaşte.

În cătunul Valea Morii arareori ajunge un străin, iar veştile din lumea noastră ajung doar pe undele radioului”, povestește Dite Dinesz.

Un nou episod din seria „Izolaţi în România”, în care este urmărită și povestea Valea Morii, va putea fi urmărit luni, de la ora 22.30, la TVR 1 şi online pe TVR+. În avanpremiera, pe europafm.ro puți vedea câteva imagini surprinse  în acest loc despre care puțini știu.

Dite Dinesz, de la TVR Timișoara, a urcat, în 2016, în cătunele în care nu există medic, cimitir, preot, şcoală. Alături de operatorul Marius Danci ea a căutat zonele izolate din România unde a filmat pe parcursul unui an întreg, rezultatul fiind o serie de 12 episoade reunite sub numele „Izolaţi în România”, care pot fi urmărite lunea, de la ora 22.30, la TVR 1 şi online pe TVR+.

Pentru acest proiect, Dite Dinesz a fost declarată ”om de milioane” de echipa emisiunii O dimineață de milioane, de la Europa FM.