Confidenţialitate

Ivan Patzaichin

Ivan Patzaichin s-a născut în noiembrie 1949, la Mila 23, în Delta Dunării. Este lipovean get-beget, dar pentru ca s-a născut la Mila 23, îi place să spună este “milanez”.

Se pregătea să fie pescar, la fel ca tatăl său și mai toți lipovenii, dar de-a lungul timpului, Delta a dat mulți campioni la canotaj. Așa se face că ambiționat de performanțele unor consăteni, Ivan Patzaichin s-a apucat de canoe. A fost remarcat de trimișii clubului Dinamo și la 17 ani, începea pregătirea la baza de la Snagov.

După mai puțin de un an, a fost trimis să concureze la Jocurile Olimplice de la Ciudad de Mexico și prima participare a însemnat și prima medalie de aur. La întoarcerea în țară, a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului. Pe atunci, Ivan Patzaichin avea doar 18 ani și în deceniile care au urmat, a strâns un număr uriaș de premii, distincții și foarte important, medalii olimplice.

Probabil, cea mai spectaculos episod din cariera lui Patzaichin s-a petrecut în 1972, la Olimpiada de la Munchen. În seriile de calificare, pagaia cu care vâslea s-a rupt pur și conform regulamentului, a ridicat mânile în aer. În mod normal, cursa ar fi trebuit reluată după ce i s-ar fi adus pagaia de rezervă. Numai că nimeni nu a văzut gesturile disperate ale sportivului nostru și neavând altă șansă, a Patzaichin terminat cursa cu pagaia ruptă. A fost un efort supraomenesc, dar terminarea cursei însemna că Patzaichin putea intra în recalificări. Zis și făcut, și în următoarele curse, cel care avea să fie numit „Amiralul”, și-a spulberat pur și simplu concurenții. Era al doilea titlu olimpic câștigat de Patzaichin și după cum avea să recunoască mai târziu, a fost și cel mai drag, dat fiind nimeni nu-i mai dădea nici o șansă.

De-a lungul carierei, a participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice și a câștigat 4 medalii de aur și 3 de argint. Desigur, mai sunt și câteva zeci de titluri mondiale, europene sau naționale și tragând linie, Ivan Patzaichin a fost cel mai bun canoist al lumii vreme de 18 ani.

S-a retras în 1982, când a primit titlul de Maestru Internațional al Sportului. Oarecum firesc, s-a apucat de antrenorat și fie că vorbim de lotul național de canoe sau de sportivi ai lui Dinamo, elevii lui Ivan Patzaichin au câștigat peste 150 de medalii olimpice, mondiale, europene sau naționale.