Confidenţialitate

Iulian Chifu, analist: Exodul unei bune părţi a populaţiei din Afganistan va continua | AUDIO

Preşedintele afgan Ashraf Ghani le-a cerut forţelor de securitate să garanteze „securitatea tuturor cetăţenilor” menţinând ordinea publică în Kabul, în contextul în care talibanii sunt pe punctul de a prelua puterea în Afganistan.

Ţara se află, în aceste condiţii, în pragul unei crize umanitare de proporții. De câteva zile afganii – printre care şi zeci de mii de copii – fug din calea talibanilor şi dorm pe străzi.

Este de aşteptat ca exodul unei bune părţi a populaţiei să continue – spune la Europa FM analistul de politică externă, Iulian Chifu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

ONU a cerut vecinilor Afganistanului să-și păstreze granițele deschise, pe măsură ce crește numărul civililor care fug de atacurile talibanilor.

Pe de altă parte, potrivit vicepreşedintelui Comisiei Europene, Margaritis Schinas, criza din Afganistan arată necesitatea modifcării regulilor Uniunii Europene privind migraţia şi azilul.

Este greu de crezut că vor apărea modificări în acest domeniu, spune Iulian Chifu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Evenimentele din Afganistan ar putea duce la o repetare a crizei migranţilor cu care s-a confruntat Europa în 2015-2016, cînd circa jumatate de milion de refugiați au venit din Orientul Mijlociu.