Confidenţialitate

Iulian Chifu, analist: Afganistanul, o problemă de care au scăpat americanii, preluată de Federaţia Rusă

Preşedintele afgan Ashraf Ghani ar putea să predea puterea în orele urmatoare, iar talibanii vor forma un guvern interimar, anunță Al Arabyia.

Insurgenţii au intrat în capitala Kabul, iar ministrul de interne afgan, Abdul Sattar Mirzakwal, a anunţat că va avea loc un ‘transfer paşnic al puterii’.

Kabulul nu va fi atacat, a adăugat acesta.

Mai mulţi diplomaţi ai Uniunii Europene au fost mutaţi într-un loc mai sigur în timp ce Statele Unite si-au evacuat diplomaţii din ambasadă cu elicopterul.

Mai multe trupe americane au fost trimise să ajute la evacuări. De frica talibanilor, zeci de soldați afgani au fugit în Uzbekistan.

Ceea ce se întâmplă acum în Afganistan – spune la Europa FM analistul de politică externă, Iulian Chifu – arată că negocierile între talibani şi Guvernul actual pentru transferul puterii au eşuat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Rusia va solicita organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia din Afganistan.

Un oficial din ministerul rus de externe a declarat că nu se intenţionează evacuarea personalului ambasadei de la Kabul.

Rusia face parte dintre ţările care au primit garanţii din partea talibanilor în ceea ce priveşte ambasadele.

Retragerea totală a trupelor americane din Afganistan – în luna aprilie – a scăpat Statele Unite de o problemă – spune analistul de politica externa Iulian Chifu, dar aceasta va fi acum preluată de vecinii Afganistanului, inclusiv de Rusia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.