Italia suspenda utilizarea unui vaccin antigripal

Sunt temeri că vaccinul ar fi cauzat moartea a trei persoane, în vreme ce un bărbat de 92 de ani se află în stare gravă, la spital, după ce a fost vaccinat. Produsul nu există pe piața din România – a anunțat Agenția Națională a Medicamentului.

Două femei cu vârste de 87 și 79 de ani, dar și un bărbat de 69 de ani, toți din sudul Italiei au murit la scurt timp după ce au fost imunizați antigripal cu vaccinul FLUAD, produs de compania elvețiană Novartis.

Nu a fost stabilită însă nicio legătură între vaccin și moartea celor 3 persoane. Totuși, Agenția Italiană de Farmacologie a interzis două loturi din acest vaccin. Loturile suspecte au fost produse la fabrica Novartis din Siena, Toscana. Compania a anunțat că vaccinul FLUAD este folosit din 1997 și de atunci, peste 65 de milioane de doze au fost admnistrate populației din întreaga lume. De altfel, reprezentanții Novartis au anunțat că au testat vaccinurile din cele două loturi suspecte și au constatat că acestea erau în conformitate cu normele de producție și de calitate.

Între timp, o asociație a consumatorilor din Italia a cerut ministerului Sănătății să suspende campaniile în favoarea vaccinării antigripale. Dar Agenția Italiană de Farmacologie nu a fost de acord. Ba chiar, a solicitat ministerului Sănătății să facă tot posibilul pentru ca numărul persoanelor vaccinate să nu scadă. Iar populației, i se recomandă să aibă în continuare încredere în vaccinuri, pentru că acestea reprezintă singurul mijloc prin care poate fi prevenită gripa sezonieră.