Confidenţialitate

Italia: cererea pentru vaccinarea anti-Covid a crescut cu 200% după introducerea obligației prezentării certificatului verde

În Italia, cererea pentru vaccinare a crescut cu 200 %, după introducerea obligaţiei de a prezenta un certificat verde care să ateste că s-au vaccinat ori testat, la intrarea în cafenele sau restaurante, dar și pentru a ajunge în cinematografe, muzee, piscine sau săli de fitness. O astfel de obligaţie există şi în Franţa – cu acelaşi efect.

54,7% din populația Italiei a fost complet vaccinată, iar cifra este în creștere. De-altfel, unele regiuni au anunțat o creștere a numărului de programări la vaccinare de 15 până la 200%. De-altfel, un sondaj a arătat că majoritatea populației susține măsurile. Doar un sfert dintre italieni sunt mai mult sau mai puțin împotrivă.

Proteste există însă în continuare, în special din partea opoziției de extremă-dreapta, dar și din partea unor voci din coaliția de guvernare. Dar, din septembrie, certificatul va fi cerut în Italia și pentru accesul în transportul public pe distanțe lungi, dar și pentru intrarea în universități. Iar când școlile se redeschid, toți profesorii trebuie să aibă permisul. În caz contrar, riscă suspendarea fără plată.

Măsuri similare au declanșat ample proteste în Franța și au arătat diviziunile dintre orașele americane, unele dintre ele, precum New York, solicitând certificatul de vaccinare, în vreme ce altele se pronunță și împotriva măștii.