Italia blochează numirea noilor comisari europeni

Criza din peninsulă amână desemnarea candidatului propriu pentru noul executiv al Uniunii Europene.

În afară de Marea Britanie – care e de aşteptat să părăsească Uniunea Europeană – Italia este singura ţară care nu a făcut propuneri pentru funcţia de comisar. Deşi a anunţat că o va face – cităm – din oră-n oră.

Comisia Europeană aşteaptă decizie, ca să poată stabili componenţa noului Executiv, care-şi începe activitatea la 1 noiembrie.

Cabinetul de la Roma este, însă, în plină criză politică. Premierul Giuseppe Conte, desemnat din nou premier, nu are încă guvernul validat de Parlament.

Printre funcțiile importante asupra cărora nu a fost luată o decizie este cea de comisar european pentru probleme economice.

Decizia finală privind numirile în aceste poziții depinde de candidatul propus de Italia, a treia cea mai mare economie europeană după ieșirea Marii Britanii.

România are două propuneri pentru funcţia de comisar: europarlamentarii Rovana Plumb şi Dan Nica. Doi politicieni care au scăpat de anchetele penale ale DNA datorită imunităţii parlamentare.

Candidaţii aleşi vor trebui obțină și aprobarea Parlamentului European, care poate să accepte sau respingă întreaga Comisie Europeană, Comisie în care se doreşte un număr egal de femei şi bărbaţi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS