Italia ar putea să emită vize temporare pentru ca migranţii să călătorească în ţările UE

Autorităţile italiene iau în considerare posibilitatea de a elibera vize temporare, care le-ar permite migranţilor să călătorească fără probleme în ţările europene, potrivit viceministrului de Externe de la Roma. Această acţiune ar urma să pună mai multă presiune pe ţările vecine, pentru a interveni cu privire la criza migratorie din Peninsula Italiană, transmite Reuters.

Roma se plânge că partenerii europeni nu împart în mod egal povara reprezentată de criza migratorie, după ce autorităţile italiene au înregistrat o creştere îngrijorătoare a numărului migranţilor care traversează Mediterana pe ruta Libia-Italia.

Anterior, autorităţile italiene au ameninţat că ar putea să-şi închidă porturile pentru navele organizaţiilor non-guvernamentale, care salvează migranţi din Marea Mediterană, întrucât administraţia este depăşită de numărul migranţilor care au ajuns de la începutul anului în Peninsula Italiană.

”Suntem într-o luptă pentru supremaţie”, a declarat viceministrul de Externe, Mario Giro.

De asemenea, acesta a explicat că guvernanţii italieni vor să evite orice gesturi unilaterale, dar se declară împotriva aplicării cu stricteţe a regulamentului de la Dublin – care arată că responsabilitatea revine ţării prin care migranţii au intrat iniţial în Uniunea Europeană.

”Noi nu acceptăm să fim transportaţi într-un punct de atracţie european sau să ne simţim vinovaţi pentru că salvăm oameni, aşa că decizia cu privire la soarta migranţilor care ajung aici este responsabilitatea tuturor”, a declarat Giro.

Peste 93.000 de migranţi, dintre care cei mai mulţi sunt din ţările africane sub-sahariene sau din Bangladesh, au ajuns de la începutul anului pe coastele italiene. Ministrul de Interne a avetizat că este vorba de o creştere cu 17% a numărului de migranţi prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut pe ruta Libia-Italia.

Giro a explicat că este prea devreme pentru a spune câte vize temporare ar putea să fie emise pentru migranţi, dar a precizat că autorităţile italiene care primesc cereri de azil au deja dreptul pentru a emite asemenea vize de călătorie în ţările UE.

Ministrul de Externe, Angelino Alfano, a declarat în urmă cu doar o zi că emiterea de vize temporare pentru migranţi nu este pe agenda Guvernului de la Roma.

Italia a trezit reacţii furioase din partea mai multor executive europene, după ce a decis în urmă cu şase ani să acorde permise de şedere pentru migranţii care au fugit din calea violenţelor din nordul Africii, după ce Primăvara Arabă a cuprins Egipt, Tunisia şi Libia.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS