Istoria românilor la licitație: vor fi vândute ceasul de buzunar al lui Mihai Eminescu și un celebru portret al lui Mihai Viteazu

Ceasul de buzunar care i-a aparţinut lui Mihai Eminescu este o piesă unicat. Are inscripționată dedicaţia ”Maestrului slovei”, din partea Junimiştilor. Prețul de pornire a licitației la care va fi vândut ceasul pornește de la 5.000 de euro.

Ceasul este gravat pe capacul din spate cu iniţialele poetului, “M. E.”, încadrate de motive florale și este însoţit de cutie şi de cheie pentru întoarcere.

Piesa a fost oferită cadou poetului din partea membrilor societăţii “Junimea”, în anul 1876, când Eminescu era director al Bibliotecii Centrale din Iaşi, profesor suplinitor, revizor şcolar pentru judeţele Iaşi şi Vaslui, redactor la ziarul “Curierul de Iaşi”, continuând totodată să publice în revista “Convorbiri Literare”.

Ceasul a fost expus în cadrul expoziţiei, “Eminescu în arhive şi biblioteci particulare”, în Rotonda MNLR (Muzeul Naţional al Literaturii Române) în anul 2012.

La licitaţia “Istoria Românilor” va fi scos la vânzare şi un celebrul portret al lui Mihai Viteazul, care a fost ascuns românilor timp de aproape 250 de ani. Portretul a fost descoperit de Nicolae Bălcescu împreună cu Alexandru Golescu în Biblioteca Regală din Paris. Gravura, de o valoare excepţională, are ca preţ de pornire 2.500 de euro.

O şansă rarisimă este şi “Istoria revoluţiilor moderne din Valahia” (preţ de pornire 8.000 de euro), de Anton-Maria del Chiaro, celebrul învăţat Italian ce a servit lui Constantin Brâncoveanu de sfetnic şi secretar (Veneţia, 1718). Aceasta conţine, între altele, gravura originală a portretului lui Constantin Brâncoveanu şi al copiilor săi, realizată de Alexander a’Via.

Licitaţia se va încheia cu o piesă extrem de rară de colecţie filatelică: Timbrul Cap de Bour 108 de parale (1858). Însoţit de două certificate de autenticitate, timbrul are un preţ de pornire de 9.000 de euro.

Foto: Muzeul Virtual Eminescu

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS