Confidenţialitate

ISTANBUL: Văduva lui Jamal Khasoggi cere, la un an de la uciderea acestuia, să se facă dreptate

O ceremonie religioasă a fost organizată, miercuri, la Istanbul, la un an de la uciderea brutală a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, relatează BBC.

Critic vehement al guvernului de la Riad, Jamal Khashoggi a fost executat la scurt timp după ce a intrat în incinta consulatului saudit din orașul turc.

Văduva sa, Hatice Cengiz, a cerut să se facă dreptate.

Prințul saudit Mohammed bin Salman a negat că ar fi comandat odioasa crimă, dar ONU cere ca acesta să fie cercetat.

Într-un raport dat publicității în iunie, un expert al Organizației a descris uciderea lui Jamal Khashoggi drept o “execuție extrajudiciară premeditată”.

Duminică, într-un interviu pentru CBS, Mohammed bin Salman a susținut că nu a ordonat personal uciderea lui Khashoggi, dar a spus că își asumă “întreaga responsabilitate” în calitate de lider.

Dacă iniţial a negat asasinatul, Riadul a avansat ulterior mai multe versiuni contradictorii. În prezent, regimul saudit susţine că jurnalistul a fost ucis într-o operaţiune a unor agenţi, dar care nu ar fi fost autorizată de către putere.

Procuratura saudită l-a dezvinovăţit pe prinţul moştenitor şi a inculpat 11 suspecți, propunând pedeapsa capitală pentru cinci dintre ei.