Confidenţialitate

Israelul a semnat acorduri de pace cu EAU şi Bahrain | VIDEO

Premierul israelian a semnat, marţi, la Washington, acordurile de pace cu Emiratele Arabe Unite şi Bahrain.

Înțelegerile au fost parafate în prezenţa preşedintelui SUA, mediator al acestora.

Donald Trump a invocat ideea unui “nou Orient Mijlociu”, anunțând că alte ţări din regiune vor să ajungă la tratate similare.

“Israelul primeşte pace. Avem multe alte naţiuni pregătite să urmeze aceste exemple. Sunt cel puţin cinci-şase ţări dispuse să se alăture foarte rapid. Vom asista la activităţi extraordinare, va fi pace în Orientul Mijlociu”, a afirmat liderul de la Casa Albă.

“Intenţionez să ajung la un acord major şi cu Iranul. Îi voi ajuta în orice mod posibil. Dar trebuie să aştepte până după alegeri”, a subliniat Donald Trump. Referindu-se la Arabia Saudită, Donald Trump a precizat: “Se vor întâmpla lucruri extraordinare!”.

Ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite, Abdullah bin Zayed Al Nahyan, a mulţumit Guvernului israelian pentru suspendarea planului de anexare a unor zone din Cisiordania şi a pledat, în cursul ceremoniei de la Casa Albă, pentru crearea unui stat palestinian.

“Discutăm şi cu palestinienii, se vor alătura la momentul potrivit. Israelul este o naţiune războinică, dar vrea pacea. Chiar şi Bibi Natanyahu se satură de război”, a glumit liderul de la Casa Albă.

“Asistăm la un moment istoric: semnarea acordurilor între Israel şi Emiratele Arabe Unite şi între Israel şi Bahrain. Acesta este un exemplu real privind depăşirea frontierelor şi a diviziunilor”, a declarat, prin Twitter, preşedintele israelian, Reuven Rivlin.

Donald Trump a anunţat în ultimele săptămâni că Israelul va semna acorduri de pace cu Emiratele Arabe Unite şi cu Bahrain.

Emiratele Arabe Unite şi Bahrain devin astfel a treia, respectiv a patra naţiune arabă, după Egipt (1979) şi Iordania (1994), care semnează acorduri de pace cu statul evreu.

Militanţi islamişti au lansat două rachete spre sudul Israelului în timpul ceremoniei de la Washington.

Rachetele au fost lansate din enclava palestiniană Fâşia Gaza.

Una dintre rachete a fost interceptată de sistemul antibalistic “Domul de Fier” (“Iron Dome”). Cealaltă a căzut în oraşul Ashdod. Două persoane au fost rănite uşor, iar unele clădiri au suferit avarii.