Confidenţialitate

Israelul evaluzează un răspuns la atacului lansat de Iran. Șeful Statului Major al armatei israeliene: „Iranul se va confrunta cu consecințe pentru acțiunile sale” | AUDIO

Israelul ia în calcul să răspundă la atacul Iranului, a anunțat chiar șeful statului Major al armatei israeliene. Totuși, la finalul ultimei ședințe a cabinetului de război de la Tel Aviv, oficialii israelieni nu au menționat în ce anume va consta acest răspuns și când va avea loc. Aliații Israelului îi cer premierului Benjamin Netanyahu să nu ia măsuri care să afecteze stabilitatea în Orientul Mijlociu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un răspuns rapid și dureros pentru Iran au cerut, în cadrul ședinței cabinetului de război mai mulți oficiali de rang înalt din Israel, însă un astfel de răspuns nu trebuie să declanșeze un război în regiune, au insistat aliații Israelui în frunte cu Statele Unite.

Cert este că Israelul nu va lăsa nepedepsit atacul cu peste 300 de drone și rachete lansat de Iran în weekend, a avertizat șeful Statului Major al armatei israeliene, Herzi Halevi.

 Șeful Statului Major al armatei israeliene, Herzi Halevi: Ne vom alege răspunsul corespunzător”

„Evaluăm îndeaproape situația. Rămânem la cel mai înalt nivel de alertă, pregătiți de intervenție. Iranul se va confrunta cu consecințe pentru acțiunile sale. Ne vom alege răspunsul corespunzător. Forțele de Apărare Israeliene rămân pregătite să contracareze orice amenințare din partea Iranului și a reprezentanților săi teroriști, în timp ce noi ne continuăm misiunea de a apăra statul Israel”, a declarat Herzi Halevi, șeful Statului Major al armatei israeliene.

De partea cealaltă, șeful armatei iraniene a avertizat că dacă Israelul va riposta, Iranul va răspunde imediat și mult mai puternic. Oficialii de la Teheran susțin că acțiunea lor a fost de fapt o replică la atacul lansat asupra consulatului iranian din Damasc, în care au murit 16 persoane, inclusiv doi generali.

În prima reacție oficială a armatei în legătură cu acest atac, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, Daniel Hagari a spus că în atac nu a fost ucis niciun civil și niciun diplomat, doar persoane implicate în acte de terorism împotriva israelului, inclusiv membri ai Hezbollah.

Într-o convorbire telefonică cu omologii săi din Orientul Mijlociu, secretarul general al apărării, Lloyd Austin și-a exprimat sprijinul față de Israel pentru a se apăra și a subliniat nevoia de stabilitate în regiune.

Situația din Orientul Mijlociu va fi analizată astăzi și de miniștrii de Externe ai Uniunii Europene care participă la o reuniune extraordinară prin videoconferință.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: SUA: Camera Reprezentanţilor va vota asupra unor pachete de ajutoare financiare pentru Ucraina și Israel | AUDIO