Confidenţialitate

Armata israeliană le-a cerut locuitorilor din nordul Fâșiei Gaza să evacueze zona. ONU cere ca ordinul să fie retras | AUDIO

Israelul le-a cerut tuturor locuitorilor din nordul Fâșiei Gaza – este vorba de peste 1 milion de oameni – să se mute în zona de sud în următoarele 24 de ore. Organizația Națiunilor Unite (ONU) a insistat ca ordinul să fie retras și a avertizat că vor fi consecințe umanitare devastatoare. Armata israeliană urmează să înceapă ofensiva terestră în Gaza. Până acum 1300 de oameni au murit în Israel și aproape 1500 în Gaza, după ce gruparea Hamas a atacat Israelul. Ministerul de Externe a anunțat că încă un român care avea și cetățenie israeliană se află printre victime.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cel de-al doilea român decedat în Israel în urma atacurilor lansate de gruparea Hamas fusese dat dispărut în urmă cu o zi. Are tot dublă cetățenie, israeliano-română, la fel ca prima persoană al cărei deces a fost anunțat pe 9 octombrie. În acel caz, era vorba despre un militar. Atacurile au continuat atât în Fâșia Gaza cât și în Israel.
Rachete lansate din Gaza au lovit astăzi orașul Ashkelon.

Israelul a mobilizat la granița cu Fâșia Gaza tancuri și sute de mii de militari care așteaptă ordinul pentru ofensiva terestră. Armata a avertizat populația din nordul Fâșiei Gaza să se retragă spre sud în următoarele 24 de ore, iar mulți locuitori s-au conformat și au fost fotografiați în timp ce cară pături, perne, saltele și alte bagaje, scrie BBC.

Dar mulți medici refuză să evacueze spitalele și spun că nu-și pot abandona pacienții. Un purtător de cuvânt al Semilunii Roșii palestiniene a spus că e imposibil să muți în 24 de ore peste un milion de oameni. În plus, oamenii nu știu unde să se ducă în condițiile în care sunt multe restricții de circulație, iar drumurile au fost distruse de bombardamente. Hamas a insistat ca locuitorii din Gaza să nu plece.

ONU a solicitat Israelului să retragă ordinul de evacuare

A atras atenția că e imposibil ca toți palestinienii să se conformeze și că vor fi consecințe devastatoare. Iar purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene a spus la BBC că armata a înțeles acest lucru și că va oferi răgazul necesar.

Între timp, Hamas reclamă că 13 ostatici, inclusiv străini reținuți în Gaza a fost uciși în atacurile aeriene israeliene din ultimele 24 de ore, scrie BBC.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, șefa Parlamentului European, Roberta Metsola și ministrul german de externe merg azi în Israel pentru a exprima solidaritatea Uniunii europene cu această țară, după atacul Hamas.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: MAE: Încă un român a murit în Israel. Acesta a fost dat dispărut joi, 12 octombrie