Confidenţialitate

Israel: Guvernul condus de Netanyahu a primit votul Parlamentului

Benjamin Netanyahu a fost învestit joi în funcție, preluând conducerea celui mai de dreapta și mai conservator din punct de vedere religios Guvern din istoria Israelului și promițând să pună în aplicare politici care ar putea provoca tulburări interne și regionale și ar putea înstrăina cei mai apropiați aliați ai țării, scrie Associated Press.

Netanyahu a depus jurământul de învestitură la câteva momente după ce parlamentul a adoptat un vot de încredere în noul său guvern. Revenirea sa marchează al șaselea mandat.

Noul său guvern s-a angajat să acorde prioritate extinderii coloniilor din Cisiordania ocupată, să acorde subvenții masive aliaților săi ultraortodocși și să facă presiuni pentru o reformă radicală a sistemului judiciar care ar putea pune în pericol instituțiile democratice ale țării.

Netanyahu este cel mai longeviv prim-ministru al țării, după ce a ocupat funcția din 2009 până în 2021 și o perioadă în anii 1990. El a fost înlăturat din funcție anul trecut, după patru alegeri blocate, de către o coaliție de opt partide unite doar în opoziția lor față de guvernarea sa, în timp ce era judecat pentru corupție.

Această coaliție s-a destrămat în iunie, iar Netanyahu și aliații săi ultranaționaliști și ultraortodocși și-au asigurat o majoritate parlamentară în alegerile din noiembrie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Maia Sandu, despre atacul rusesc în Ucraina de joi dimineață: Oamenii ar trebui să fie aproape de cei dragi, nu să se ascundă de rachete în adăposturi