Irma, ciclonul cel mai intens şi mai longeviv din istoria înregistrărilor meteo prin satelit

În aşteptarea uraganului Irma, care a ucis până acum cel puţin 14 persoane în Caraibe, aproape 10.000 de turişti au fost evacuaţi şi puşi la adăpost în centrul şi estul Cubei, străini aflaţi în vacanţe în special pe cunoscutele plajele cu nisip alb. Instituirea stării de alertă permite interzicerea deplasărilor pe perioada furtunii.

Uraganul de categorie maximă 5 s-a năpustit în ultimele ore peste Republica Dominicană şi Haiti.

Toţi cei 9 români, despre care se ştie că se află în Caraibe, au fost localizaţi şi sunt în siguranţă, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Cu o durată de peste 33 de ore şi rafale de vânt de aproape 300 de km/h, Irma devine ciclonul cel mai intens şi mai longeviv înregistrat în istoria de 5 decenii a înregistrărilor meteorologice prin satelit. Precedentul record era deţinut de super-taifunului Haiyan, care a lovit arhipelagul Filipinelor,  în 2013, timp de 24 de ore.

Experţii spun că Irma este cel mai puternic uragan format vreodată în Oceanul Atlantic.

Şeful agenţiei americane pentru situaţii de urgenţă, Brock Long, avertiza ieri că uraganul va fi ‘cu adevărat distrugător” în Statele Unite.

Preşedintele Donald Trump le-a cerut concetăţenilor să fie prudenţi şi să rămână în locuri sigure. Numărul de urgență 911 întâmpină blocaje, potrivit CNN.

Chiar dacă traiectoria sa nu se cunoaşte cu certitudine, Irma ar urma să lovească Florida în acest weekend, unde locuitorii îşi fac provizii. Toate școlile publice au fost închise. Peste 4.000 de zboruri au fost anulate.

Miami figurează pe harta oraşelor ameninţate.

Afectate ar mai putea fi statele Georgia, Carolina de Nord şi Carolina de Sud.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS