Irlanda: Mii de persoane au participat la un marş pentru dreptul la avort

Manifestanţii au păstrat un moment de reculegere în memoria unei dentiste indiene, care a murit de septicemie într-un spital din Irlanda, dupa ce i s-a refuzat un avort.

Aproximativ 10.000 de protestatari au cerut guvernului să garanteze dreptul femeii la avort, în momentul în care sarcina îi pune viaţa în pericol. Manifestanţii s-au oprit în faţa biroului premierului, unde mulţi dintre ei au afişat fotografii cu Savita Halappanavar şi au aprins lumănări.

Savita, în vârsta de 31 de ani, a murit la sfârșitul lunii octombrie, la o săptămână după ce a fost internată în spital cu dureri severe provocate de începutul unui avort spontan. Femeia era în cea de-a 17-a săptămână de sarcina. Medicii au refuzat cererea ei de a elimina fătul până când acestuia nu i s-au oprit bătăile inimii, la patru zile după internare. Soţul ei afirmă că femeia ar fi supravieţuit dacă fătul ar fi fost eliminat mai devreme.

Cazul ilustrează o confuzie de 20 de ani în legea avortului din Irlanda, unde această procedură este scoasă în afara legii prin Constituţie.